Reacția Spitalului Colentina după acuzațiile medicilor demisionari. Ce spune Ionuț Gobej

Data actualizării: Data publicării:
medici operatie

Un nou scandal în sănătate. Doi renumiţi neurochirugi de la Spitalul Coletina spun că demisionează pentru că nu își mai pot face meseria. Ionuţ Gobej, care este chiar fondatorul clinicii de neurochirurgie, susţine că în ultimele luni peste 60 de pacienţi cu tumori cerebrale complexe nu au putut fi operati din cauza „lipsei de personal şi a lipsei de consumabile şi medicamente”. Conducerea Spitalului Colentina a reacționat printr-un în care își exprimă „totala surprindere” față de declarațiile medicilor și combate punct cu punct acuzațiile. Mai mult, dă vina chiar pe medici pentru lipsa de materiale consumabile.

Conducerea spitalului arată că au fost făcute mai multe concursuri de angajare pentru posturi de medici și asistenți pe secția de Neurochirurgie, în timp ce din această secție nu a plecat nimeni. În ceea ce privește programul, managementul spune că acesta a fost instituit de fostul manager și că nimeni nu a cerut modificarea lui.

În ceea ce privește lipsa medicamentelor, conducerea spitalului spune că au fost sincope doar în ceea ce privește două produse, iar în ambele cazuri a fost fie vina producătorului, fie vina distribuitorului. Problemele au fost acum rezolvate, se arată în comunicat.

Documentul vorbește și despre lipsa consumabilelor. În acest caz, chiar cei doi medici demisionari sunt acuzați: „Referatele de necesitate întocmite de către personalul din Secția Neurochirurgie nu au respectat prevederile legale” și „nu au specificațiile tehnice necesare achiziției”.

Mai mult, „personalul Serviciului Achiziții a făcut demersuri chiar către cei doi doctori pentru a obține documentele necesare pentru lansarea procedurilor de achiziții. Nici la această dată aceste specificații nu au fost transmise”, se arată în comunicat.

Într-o intervenție în direct la Digi24, medicul Ionuț Gobej a combătut toate aceste afirmații.

Noi am încercat să facem un serviciu în care să preluăm cazuri dificile. În utltimele opt luni nu am mai putut să operăm decât cazurile de dificultate medie şi mică, asta pentru că programul operator era restricționat până la ora 15 din cauza lipei de personal. Acum avem o situație diferită, lipsa materialelor acută.

De exemplu, astăzi era programată de către unul din colegii noştri care a rămas la Colentina o operație de hernie de disc. Pentru asta folosește şi un microscop, valoarea acestuia e de 200.000 de euro, însă nu putem să-l folosim fără o husă de unică folosință care costă între 5-60 lei. Cam asta e situația. Suntem în mijlocul unei situații absurde şi nu ştim de ce se întâmplă lucrurile”, a spus medicul la Digi24.

În cursul zilei, Gobej și un coleg al său, Dorin Bica, au anunțat printr-o scrisoare că demisionează pentru că nu-și mai pot face meseria.

Rezistenţa mea în spital începe să fie echivalentă cu oferirea unui act medical sub standard şi nu îmi pot asuma această responsabilitate”, spunea medicul Gobej. Acesta a studiat în Franţa şi a venit în Bucureşti în anul 2014, atunci când a fondat secţia de neurochirurgie din Spitalul Colentina.

Citiţi şi: 

Scandalul medicilor demisionari de la Colentina. Ce le-a propus Gabriela Firea

Medic demisionar de la Colentina: "Am ajuns în situaţia de a refuza peste 60 de pacienţi cu tumori cerebrale complexe"

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri