REFORMĂ. Reguli noi pentru managerii de spitale

Data actualizării: Data publicării:
SPITALE CU RISC SEISMIC INTOARCE POZA agerpres

Ministerul Sănătăţii vrea să modifice regulile pentru concursul de directori de spitale. Una dintre cele mai importante schimbări se referă la eliminarea resticţiei conform căreia manageri nu pot fi decât profesori universitari sau medici primari. Un proiect de ordonanta de urgenţă este discutat în şedinţa de guvern de astăzi.

Guvernul discută în ședința de astăzi proiectul de ordonanţă de urgenţă care modifică Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, potrivit unui comunicat al Executivului.

Dacă OUG va fi adoptată astăzi, managerii vor fi obligați să se ocupe exclusiv de spital. Ceea ce înseamnă că vor avea un program de manager între orele 8:00-16:00, iar dacă vor dori să facă intervenții chirurgicale – în cazul în care managerii sunt și medici – o vor putea face după încheierea programului.

Un pas în plus pentru depolitizarea sistemului de management a spitalelor din România ar fi ca aceștia să nu aibă voie să dețină vreo funcție de conducere într-un partid politic.

În schimb, un pas pentru combaterea nepotismului este acela că rudele de până la gradul IV ale managerului nu au voie să ocupe funcții de conducere în acelaşi spital și nici în serviciul de Ambulanță.

Totodată, în această OUG se mai arată că toate funcțiile de conducere vor fi ocupate prin concurs. Asta înseamnă că șeful de secție, șeful de laborator, șeful medicul vor trebui să participe la un concurs pentru ocuparea funcției. În clinicile universitare trebuie să ocupe și funcția de cadru universitar în medicină.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri