Reuters: Zeci de mii de cadre medicale au părăsit România după aderarea la UE

Data publicării:
spital medic asistenta pacienti-3

Într-un reportaj publicat joi, Reuters arată că din anul 2007, de când România a devenit membră a Uniunii Europene, aceasta se confruntă cu lipsa de cadre medicale. Zeci de mii de medici, asistente, stomatologi și farmaciști au părăsit țara fiind atrași de salariile mai mari din țările vestice, dar și de condițiile de muncă din sistemele de sănătate ale acestor state, relatează Agerpres.

spital medic asistenta pacienti

„Nu cred că vreunul dintre colegii mei intenționează să rămână în România. Cred că pot învăța mai multe în străinătate”, afirmă o absolventă de psihiatrie aflată în primul an de rezidențiat.

Pentru absolvenții de medicină din România este foarte ușor să-și găsească un loc de muncă în spitalele din Vestul Europei. La Cluj există în momentul de față mai multe agenții menite să atragă medicii români să lucreze în aceste țări. La noile locuri de muncă, medicii români găsesc ceea ce le lipsește în România, mai exact, salarii mai mari, sisteme sanitare funcționale și o infrastructură medicală modernă. Franța, Germania și Marea Britanie sunt principalele țări din Europa care se orientează spre recrutarea medicilor români.

Deși România se află printre primele locuri la numărul de absolvenți de medicină, potrivit agenției Reuters, ca un paradox, această țară se află printre statele Uniunii Europene cu cei mai puțini medici. Pentru România consecințele acestei emigrări în masă de cadre medicale, este cumplită.

„Părăsirea României de către cadrele medicale într-un ritm aproape masiv agravează problemele sistemului de sănătate. Spitale întregi se confruntă cu un deficit de personal și orașe întregi nu au medic de familie”, afirmă fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu pentru Reuters.

Situația în sistemul de sănătate este cu atât mai gravă în mediul rural sau în orașele mici.

„Întrucât avem un doctor pe secție la cele mai multe specialități, atunci când un doctor este liber trebuie să închidem toată secția” , explică Cristian Vlad, managerul spitaluluib din Vișeul de Sus.

Trei spitale din această zonă împărțeau același anestezist, iar anul trecut au angajat un nou anestezist venit din Republica Moldova.

România a luat măsuri în ceea ce privește acest exod, salariile au crescut, salariul mediu în sistemul medical fiind de 2.609 lei, apropiat de cel din Occident și dublu față de cel de acum trei ani.

Ministerul Sănătății a dorit anul trecut adoptarea unui plan multianual, plan ce include simplificarea procesului de recrutare, o reformă educațională, oportunități mai bune de promovare și ajutoare pentru medicii care sunt dispuși să-și desfășoare activitatea în spitale din zone rurale. De asemenea, acest plan nu a fost aprobat de actualul guvern.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri