Scandalul transplantului de plămâni. Noi verificări la Spitalul Sfânta Maria

Data actualizării: Data publicării:
spitalul sfanta maria

Se fac din nou verificări la Spitalul Sfânta Maria din Capitală, singurul centru din ţară unde s-ar putea face transplant de plămâni. Ministerul Sănătăţii a trimis în inspecţie, miercuri, Corpul de control al Agenţiei Naţionale de Transplant.

Ministrul Florian Bodog a confirmat, săptămâna trecută, spusele predecesorului său: în România nu se poate efectua, în acest moment, transplant pulmonar în condiții de siguranță.

Acest nou control a fost anunțat după ce primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, s-a întâlnit miercuri cu ministrul sănătății. Practic, Primăria Generală a municipiului București, prin Direcția spitalelor București, a făcut această solicitare.

Sunt verificate condițiile de la Spitalul Sfânta Maria, astfel încât, în urma acestui control, să se decidă dacă acest centru poate fi inclus sau nu în Programul Național de Transplant.

Este un control făcut de Agenția Națională de Transplant și în funcție de rezultat, ministrul spune că va decide dacă va trimite sau nu și Corpul de control al Ministerului Sănătății.

Se vor verifica standardele pe care trebuie să le îndeplinească o clinică pentru a putea efectua un transplant, despre dotări, echipamente, dar și personal.

Acreditarea pe care Spitalul Sfânta Maria o are pentru transplantul de plămâni a fost dată în urmă cu un an, dar de atunci până în prezent nu a fost efecutată nici măcar o intervenție de acest tip, deși în ultimii ani au fost investiți peste 10 milioane de euro în acest spital.

Întâlnirea de miercuri dimineață dintre Gabriela Firea și Florian Bodog are loc în condițiile în care marți, clinca AKH din Viena a anunțat că nu mai poate primi pacienți români pentru transplant pulmonar, deși erau deja cinci pacienți înscriși.

Controale precedente la Sfânta Maria au constatat lipsa unui laborator de specialitate, lipsa unui medic infecționist și insuficiente puncte de igienizare.

Citiți și: 

Scandalul transplantului pulmonar | Pacientă: Refuz să cred că cineva ne condamnă la moarte!

Fără români la AKH | V. Voiculescu: Rezultatul populismului unor personaje de prim rang din PSD

Eurotransplant: Ministrul Sănătăţii nu ne-a contactat legat de transplantul pulmonar

Românii nu mai sunt primiți pentru transplant de plămân la Viena

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri