Se caută soluții pentru prețul medicamentelor

Data actualizării: Data publicării:
FTC Fines Diet Pills Makers For False Claims
GLENDALE, CA - JANUARY 04: Xenadrine EFX capsules are photographed on January 4, 2007 in Glendale, California. The marketers of four weight loss products, Xenadrine EFX, One-A-Day Weight Smart, CortiSlim and TrimSpa, were fined $25 million by the Federal Trade Commission on January 4 for making false advertising claims. The marketers of Xenadrine EFX, made by Nutraquest, Inc., were levied the largest fine and will pay between $8 million and $12.8 million. The investigated claims included rapid weight loss, reduction in the risk of osteoporosis, Alzheimer's, and cancer. (Photo Illustration by David McNew/Getty Images)

Se caută o soluţie de compromis pentru scăderea preţului medicamentelor, a declarat  premierul Sorin Grindeanu, în urma unor discuţii purtate azi la Ministerul Sănătăţii. Producătorii şi Asociaţiile de pacienţi se tem că zeci de medicamente vor dispărea de pe piaţa din România dacă scăderea va fi bruscă - mai exact cu cele 35 de procente, aşa cum propune Guvernul. 

„Tot ceea ce va hotărî Ministerul Sănătății va fi în acord și cu producătorii și cu Asociațiile de pacienți. Nu vrem să ajungem în situația în care să avem distorsiuni în piață. Deja au dispărut medicamente, dar pe termen scurt. O să venim cu soluții”, a spus premierul.

Recent, producătorii de medicamente au atras atenția că medicamente considerate esenţiale riscă să dispară din România. Avertismentul a venit în contextul în care Ministerul Sănătăţii a anunţat că vrea să ieftinescă, dintr-o dată, cu 35%, terapiile care ies de sub patent. Asociaţiile de pacienţi se tem că asta înseamnă punerea în pericol a tratamentelor pentru cardiaci şi bolnavii de cancer. 

Atât ministrul Sănătății, Florian Bodog, cât și premierul Sorin Grindeanu au declarat că au fost demarate procedurile pentru achiziționarea medicamentelor care lipsesc de pe piața din România, inclusiv cele pentru boli rare. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri