Sezonul de vaccinare antigripală a început cu stângul

Data publicării:
gripa
Foto: Guliver/GettyImages

 În Capitală, dozele de vaccin au ajuns deja la medicii de familie, dar oamenii nu vor să fie imunizaţi. În restul ţării, sunt alte probleme: serul nu există în cabinete sau dozele sunt insuficiente.

Ministerul Sănătăţii a distribuit deja, prin intermediul Direcţiilor de Sănătate Publică, 350.000 de doze de vaccin antigripal, a nivelul întregii ţări. Mult prea puţine, spun medicii de familie, care au cerut peste 100 de doze pentru fiecare cabinet, dar au primit între 10 şi 30 de doze.

Având în vedere numărul mare de persoane, aflate în categoriile de risc, adică vârstnici, copii şi bolnavi cronic, cadrele medicale se tem că serul va fi insuficient. Mai mult, unii dintre ei deja au rămas fără doze.

De cealaltă parte, în unele cabinete din Bucureşti serul încă nu este consumat, cunoscut fiind faptul că în Capitală, rata vaccinării este semnificativ mai mică decât în restul ţării.

Epidemiologii anunţă însă că în acest sezon, gripa va debuta mai devreme. Potrivit datelor INSP, numai în ultima săptămână de raportări, s-au înregistrat aproape 85.000 de infecţii respiratorii, cu peste 8% mai mult decât în aceeaşi săptămână a anului trecut. În prima săptămână din octombrie însă, numărul era cu 40% mai mare decât în aceeaşi perioadă a lui 2015.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri