Spitalele din România au nevoie de 13.000 de medici

Data publicării:
Berlin UKB Hospital Is Among Germany's Most Modern
Foto: Gulliver/GettyImages

Şase milioane de români nu au acces la servicii medicale pentru că nu sunt suficienţi doctori care să-i trateze. Cele mai recente statistici arată că ţara noastră are un deficit de 13.000 de medici. În unele spitale, situaţia este atât de gravă, încât nu mai pot fi asigurate gărzi pentru anumite specialităţi. Ministrul Sănătăţii promite măsuri concrete până la încheierea mandatului.

La cea mai mare unitate sanitară pentru copii din ţară, Spitalul "Marie Curie", numărul pacienţilor creşte constant, dar cel medicilor scade. La Unitatea de Primiri Urgenţe, de exemplu, în weekend este un singur medic de gardă care în 24 de ore consultă chiar şi 400 de copii.

Au fost scoase două posturi de concurs luna trecută şi nu am avut decât un singur candidat. Pentru asta trebuie motivaţi medicii, am ajuns în situaţia de la a-i invita să plece, cum se practica în anii trecuţi, la a găsi metode de motivare”, spune Denis Stănescu medic şef UPU, Spitalul "Marie Curie" din Bucureşti.

În ţară, lucrurile sunt şi mai grave. La Spitalul Judeţean din Tulcea, la anumite specialităţi cum ar fi pediatria, nu se fac gărzi pentru că sunt prea puţini medici.

„Deficitul urcă până pe la 40, peste 40%”, spune Tudor Năstăsescu, managerul Spitalului Judeţean Tulcea.

Şi în zona Moldovei sunt probleme grave. La unitatea de primiri urgenţe a Spitalului Municipal din Rădăuţi e nevoie de patru medici.

„Au fost rezidenţi mulţi, dar mulţi n-au venit deloc, au reziliat contractul sau au plecat fără să vină să ne spună, neprezentându-se la post”, afirmă Liviu Dubei, directorul medical al Spitalului Municipal Rădăuţi.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, în prezent, 6 milioane de români nu au acces la servicii medicale din cauza lipsei medicilor. În mai puţin de o lună vor fi anunţate măsurile pentru reducerea deficitului.

„Avem o strategie pentru resursa umană în Sănătate, la care lucrăm şi care va fi gata înainte de luna octombrie. Această strategie nu va fi un teanc de hârtii scrise frumos, ci va fi însoţită de măsuri concrete”, a dat asigurări Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii.

Potrivit ministerului, numai în Bucureşti sunt aproape 7.000 de posturi care trebuie ocupate de medici.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri