Ştiţi ce obligaţii legale aveţi în legătură cu medicamentele expirate?

Data publicării:
National Pharmaceutical Factory Threatened To Close In Gaza
foto: Gulliver/GettyImages

Medicamentele expirate sau cele pe care nu le mai folosim trebuie duse la farmacie. Cel puţin aşa arată un ordin al Ministerului Sănătăţii din 2014. Însă, puţini români ştiu acest lucru şi le aruncă. Ceea ce duce la poluarea mediului şi a apelor. Estimările specialiştilor arată că, anual, 1.500 de tone de medicamente ajung la coşul de gunoi. Spre deosebire de alte ţări, România nu are o campanie de informare a populaţiei despre acest pericol.

În medie, un român cumpără anual 25 de cutii cu medicamente, cele mai multe dintre acestea fără prescripţie medicală. Însă, nimeni nu ştie unde ajung pastilele sau siropurile care expiră sau care nu sunt folosite.

Estimările firmelor de specialitate arată că aproximativ 1.500 de tone de medicamente ajung în fiecare an la tomberon.

Mulţi români nu ştiu că sunt obligaţi să ducă la farmacie foliile cu capsule expirate, astfel încât acestea să fie distruse în siguranţă.

La rândul lor, farmaciile sunt obligate să primească medicamentele şi să le predea la centrele specializate unde să fie distruse.

Oana Oancea, farmacist: „Se distrug la trei luni, vine firma. La noi se strâng se colectează şi apoi vine firma şi le ia către distrugere. Sunt foarte puţini pacienţi care ştiu că trebuie aduse la farmacie”.

Medicii spun că pacienţii nu ştiu mai nimic despre pericolul aruncării medicamentelor.

Sandra Alexiu, medic de familie: „Medicamentele nu sunt deşeuri obişnuite, casnice de care se pot descotorosi singuri aruncându-le în gunoi sau la toaletă. Unele dintre medicamente sunt produse biologice şi trebuie să se supună unui regim special”.

În alte ţări europene, precum Germania, Franţa, Italia, Portugalia şi Ungaria, predarea medicamentelor expirate la farmacii sau la medicii de familie este obligatorie şi e reglementată prin lege. Numai anul trecut francezii au colectat 12.000 de tone de medicamente expirate.

FOTO: Getty Images

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri