Suspiciuni de transplanturi „pe pile”. Replica dr. Mihai Lucan: Regina Suediei are amant negru

Data actualizării: Data publicării:
mihai lucan

Acuzaţii în lanţ la adresa Agenţiei Naţionale a Transplantului. Un raport din 2014 al Ministerului Sănătăţii, care a fost făcut public abia acum, arată că organele pentru pacienţii care aveau nevoie de transplant erau împărţite discreţionar. Somităţi medicale ar fi decis cine intră în operaţie şi cine nu, susţin inspectorii Corpului de Control al Ministerului Sănătăţii. Reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Transplant resping toate acuzaţiile. Ei spun că tot scandalul din ultima perioadă a blocat activitatea de transplant.

Alocarea haotica a organelor este una dintre problemele grave găsite la Agenţia Naţională de Transplant de Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii atât în 2016, cât şi în 2014.

Alocarea grefoanelor umane se face în baza unor criterii improprii, neaprobate prin ordin al ministrului, vizându-se în special o alocare pe baza unui criteriu teritorial şi la discreţia personalităţilor în domeniul transplantului”, scrie în raportul din 2014 al Corpului de Control al Ministrului Sănătăţii. Cam aceeaşi concluzie la care a ajuns Corpul de Control şi în 2016.

În anul 2014 a făcut vâlvă transplantul de rinichi suferit de actorul Alexandru Arşinel, care nici nu ar fi fost pe lista de aşteptare. Medicul care l-a operat îşi susţine şi acum decizia.

Mihai Lucan, coordonatorul Institutului de Transpant Renal Cluj-Napoca: „Sunt suspiciuni că Regina Suediei are un amant negru. Poţi să te iei după toate suspiciunile? Dacă eu făceam o alegere proastă, ăla era mort.”

La conferinţa de presă a celor mai mari nume din sistemul românesc de transplant a participat şi Victor Zota, în calitatea sa de coordonator al Programului Naţional. În urmă cu o lună, pe 20 octombrie, acesta anunţase că va demisiona din cauza blocajului în care se află Agenţia Naţională de Transplant.

Victor Zota, coordonatorul Programului Naţional de Transplant: „Poate că după ce o să mă pensionez o să spun eu, odată, ce VIP-uri au murit pe lista asta de transplant.”

Irinel Popescu, coordonatorul Centrului de Transplant Hepatic Fundeni: „La noi, această alocare s-a făcut întotdeauna pe criterii strict profesionale, pe baza unui regulament depus la ANT şi Ministerul Sănătăţii. Orice afirmaţii, din acest punct de vedere, sunt total neavenite.”

Pe lista problemelor mai apărea lipsa unor proceduri şi criterii clare pentru activitatea de transplant. Reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Transplant susţin că au trimis încă din 2014 propuneri în acest sens. Ministrul Sănătăţii de atunci, Nicolae Bănicioiu, nu a putut fi contactat pentru a-şi prezenta punctul de vedere. Ce s-a întâmplat cu aceste propuneri este şi-acum un mister.

Valentin Popescu, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii: „Cei de la Agenţie spun că încă din iunie anul trecut au trimis propuneri pentru aceste criterii? Nu aş şti să vă zic despre aceste criterii.”

Şefii Agenţiei Naţionale de Transplant consideră că aproape toate lipsurile semnalate în acel raport au fost deja rezolvate.

Victor Zota, coordonatorul Programului Naţional de Transplant: „Avea 62 de probleme în care 60 ale noastre şi 2 ale Ministerului: toate cele 60 ale noastre au primit răspuns şi soluţie şi s-au rezolvat. Au rămas 2 probleme pe care trebuia să le rezolve Ministerul.”

Şeful Agenţiei Naţionale de Transplant consideră că instituţia pe care o conduce e luată în vizor nejustificat şi atrage atenţia că tot pacienţii sunt cei care decontează, într-un final, tot scandalul.

Radu Deac, directorul executiv al Agenţiei Naţionale de Transplant: „Atacurile declanşate recent în spaţiul public asupra Agenţiei Naţionale de Transplant şi asupra activităţii de transplant au drept consecinta faptul că, din acel moment, nu s-a mai efectuat niciun transplant în România, fapt fără precedent.”

De fapt, numărul donatorilor este în scădere continuă încă din 2015. Lucru recunoscut şi de coordonatorii centrelor de transplant.

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri