Sute de pacienţi, în pericol de moarte. Tratamentul pentru ei lipseşte: "E ca o ruletă rusească"

Data publicării:
medicamente tinute in mana
Foto: GettyImages

Sute de pacienţi cu boli autoimune sunt în pericol de moarte: tratamentul care le întăreşte organismul şi îi protejează de infecţiile ce le pot fi fatale lipseşte din spitale. Unii dintre pacienţi nu au mai primit medicamentele de care depinde viaţa lor din iulie. Odată cu sezonul rece, riscurile cresc.

La 27 de ani, Andrei Chelari este unul dintre pacienţii pe care tratamentul autoimun îi ţine în viaţă. Suferă de o boală genetică rară, are imunitatea foarte scăzută şi orice virus, orice infecţie scăpată de sub control îl poate ucide.

Andrei Chelaru, pacient: „Dacă nu ne facem medicamentul ajungem la infecţii şi murim. Asta e problema. E urât să stai tot timpul cu sabia la cap, să ştii că luna viitoare dacă ai medicamentul e ok, dar dacă nu îl ai nu ştii ce se întâmplă. E ca o ruletă rusească”.

Andrei are nevoie de o doză în fiecare lună. E foarte scumpă, nu-şi va permite niciodată să şi o cumpere din salariul său. Ca Andrei sunt alte câteva sute de pacienţi cu boli autoimune care au nevoie urgentă de tratamentul vital.

Rozalia Lăpădatu, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune: „În cazul imunodeficientelor, nu ştiu ce o să se întâmple, pentru că imunodeficienţa înseamnă că are o un sistem imunitar foarte scăzut sau deloc. Ei au nevoie de imunoglobulină să se ridice sistemul imun. Dacă ei nu-si ridică sistemul imun acum când vine iarna şi vin virozele, gripele, răcelile ei vor muri în masă practic”.

Medicii spun că multe dintre spitale şi-au terminat deja rezerva de medicamente.

Alexis Cochino, medic imunolog: „Eu am în momentul ăsta 9 pacienţi aflaţi în tratament lunar cu imunoglobulină. Şi din câte ştiu mai sunt la Spitalul Militar Central Bucureşti încă 14-15 pacienţi de acest gen. Situaţia este asemănătoare în celelalte centre, adică Timişoara, Cluj, Târgu Mureş, Iaşi, ba chiar mai rea, pentru că nu există niciun fel de rezerve şi sunt deja copii care de o lună-două nu mai primit acest tratament.”

În replică, Ministerul Sănătăţii promite că, cel târziu săptămâna viitoare, prima tranşă de tratament va ajunge în spitale.

Cristian Grasu, secretar de stat la Ministerul Sănătăţii: „Noi sperăm că până luni cel târziu să obţinem preţul, iar Unifarmul a promis că în trei zile din momentul în care primeşte preţul poate să aducă primele tranşe”.

Tratamentul pentru pacienţii cu boli autoimune costă cel puţin 1.500 de euro pe lună.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri