Tablete mai scumpe decât ambulanțele pe care sunt instalate

Data publicării:
ambulante

Merg la intervenţii cu ambulanţe care au şi un milion de kilometri la bord, dar au tablete care costă mai mult decât o salvare. Se întâmplă la Iaşi, unde medicii au primit dispozitive care costă 2.500 de lei fiecare, ce-i drept, cumpărate din bani europeni. Cât despre maşini noi, au doar promisiuni, dar pentru anul viitor.

Șofer: „Eu cred că maşinile erau importante prima dată şi după aia restul. Pui tabletă pe sicriele astea?!”

51 de tablete noi au ajuns la Iaşi. Au costat 600.000 de lei şi ar trebui sa înlocuiasca fişele scrise de mână cu datele pacientului. Mai mult prin acest sistem maşinile de ambulanţă pleacă la caz printr-un singur click.

Ambulanțier: „Tabletele astea sunt binevenite, dar nu e pregătită infrastructura. Ar trebui probabil maşini, personal pregătit mult mai bine şi toate celelalte. Avem maşini care nu au valoarea de inventar cât au tabletele.”

Din cele 59 de salvari de la Iași, 44 ar trebui casate. Şoferii se plâng că multe nici nu mai pornesc. Ultimele investiții în parcul auto au fost făcute în 2014 când s-au cumpărat trei ambulanțe noi.

Un sfert dintre ambulanţele din Iaşi sunt permanent în service pentru că cedează din cauza uzurii. Şi-au depăşit durata de viaţă de două sau chiar de trei ori, iar cea mai veche dintre ele are un million de kilometri parcurşi.

Aceeaşi situaţie şi în alte staţii de ambulanţă.

Alexandru Lăzăreanu, directorul SAJ Suceava: „Mașinile sunt foarte vechi, majoritatea parcului este depășit, avem doar cinci sau șase mașini care au între 200 și 300.000 de kilometri, restul au 4-5-6-7 și chiar 900 de mii de kilometri.”

Adrian Colibaba, directorul medical al SAJ Bacău: „La nivelul Județului Bacău o nevoie imediată, să spunem, ar fi de un număr între cinci şi zece autospeciale care să asigure funcţionarea echipajelor actuale.”

În Bacău au fost cumpărate cinci ambulanțe noi în 2013, iar la Suceava, în 2014, au ajuns trei autospeciale.

Angajații de la Ambulanță spun că, în mod normal, salvările ar trebui schimbate la 250.000 de kilometri sau după șase ani.

Şefii serviciilor de ambulanţă din țară spun că au făcut cereri de schimbare a parcului auto la Ministerul Sănătății şi că au primit promisiuni că anul viitor vor primi maşini noi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri