Te doare azi, faci RMN peste 3 luni. Listele de aşteptare sunt pline până în aprilie 2017

Data actualizării: Data publicării:
rmn

Pacienţii din Brăila care au trimiteri pentru investigaţii RMN sau Computer Tomograf, aşteaptă cu lunile o programare. Listele de aşteptare sunt pline până în aprilie anul viitor iar pacienţii care nu-şi permit să achite costurile la privat, nu pot decât să aştepte. Specialiştii spun că, uneori, medicii de familie recomandă prea uşor astfel de investigaţii, de aceea e aglomeraţie atât de mare la programări.

rmn

Ionica are 52 de ani şi este pensionată pe caz de boală. Neurologul i-a recomandat la începutul lunii octombrie să facă un RMN. S-a dus la Spitalul Judeţean, dar a fost programată peste aproape 2 luni şi jumătate.

Ionica Moruz, pacientă: „Am rămas şi eu surprinsă, dar nu eram singura în cazul ăsta, deci toată lumea... Aşa se făceau programările, probabil au o listă de aşteptare, nu este normal, că probabil alţii au probleme acute.”

În doar două ore, la ambulatoriul Spitalului judeţean din Brăila s-au programat pentru investigaţii RMN şi computer-tomograf peste 30 de pacienţi.

Corneliu Istrate, asistent medical: „Au fost pacienţi care au fost programaţi pentru investigaţii RMN, aceştia au ajuns cu programările la sfârşitul lunii martie, începutul lunii aprilie.”

Pacient: “N-avem ce să facem, cu cine să ne certăm, aşteptăm şi ne uităm în sus.”

Pacient: “Eu nu am pensie să mă duc la particular, asta este.”

Dr Alina Neacşu, purtător de cuvânt Spitalul Judeţean Brăila: „De foarte multe ori medicii de la RMN chiar rămân peste programul alocat pentru a efectua mai multe investigaţii decât cele care sunt programate şi pacienţii trebuie să înţeleagă că anumite investigaţii necesită timp, necesită condiţii speciale peste care noi nu putem trece.”

Medicii din secţia de Radiologie şi Imagistică Medicală spun că au de consultat şi câte 80 de bolnavi pe zi, cu toţii vin cu trimiteri.

Dr. Petre Cosmescu, şef Secţie de Radiologie şi Imagistică Medicală: „Probabil că se fac şi abuzuri din chestia asta şi noi le vedem mai mult în momentul în care avem final de rezultat.”

Viorica Naum, medic de familie: „Eu nu cred că vreun medic de familie sau de o altă specialitate poate să recomande investicaţii inutile, pentru că fiecare recomandare pentru investigaţie trebuie justificată printr-un diagnostic care să necesite investigaţia respăectivă.”

În spitalul de urgenţă Brăila funcţionează două aparate RMN şi un Computer Tomograf, singurele din judeţ. Pacienţii care vor să îşi facă investigaţiile mai repede o pot face contracost, dar preţurile ajung şi la 600 de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri