Sari la conținut

Trusa de medicamente de luat în vacanță

Totusi, este bine să iei în calcul și o posibilă modificare a planurilor de călătorie și astfel să te asiguri că ai o cantitate mai mare de medicamente, astfel încât să nu rămâi descoperit. De exemplu, nu vrei să rămâi blocat în aeroport pentru încă o zi fără tratamentul pentru diabet sau medicamentele antialgice pentru artroza.

Centrul de Prevenire și Control al Bolilor recomandă ca trusa de medicamente de vacanță să includă o cantitate suficientă de medicamente prescrise de medic pentru controlul unor boli cronice și o serie de medicamente cumpărate fără rețetă care să te ajute să tratezi afecțiuni minore.

Folosește această listă, recomandată de reginamaria.ro, care să te ajute să-ți faci trusa de medicamente de călătorie.

Medicamente care se pot cumpara fără rețetă;

Medicamente pentru durere sau febra: de exemplu, ibuprofen, acetaminofen sau aspirină;

Medicamente pentru răceală: de exemplu, decongestionant nazal în combinație sau nu cu un antihistaminic, apă de mare;

Medicamente pentru răul de mașină, care să previna greața;

Medicamente pentru diaree: de exemplu, loperamida, soluții pentru rehidratare orală;

Medicamentele pansament gastric antiacide;

Medicamente pentru constipație (schimbarea rutinei privind alimentația și accesul la anumite alimente pot cauza constipație) – laxative usoare: de exemplu, bisacodyl sau docusat sodic;

Antispasticele contra durerilor digestive și ginecologice, cum ar fi drotaverina;

Medicamente pentru reacții alergice ușoare – antihistamine: de exemplu, loratadina;

Unguente antiinflamatorii pentru dureri musculare, luxații sau contuzii;

Gel pentru înțepături de insecte: de exemplu, unguent cu hidrocortizon 1%;

Creme sau unguente antifungice pentru infecții cutanate, cum ar fi piciorul de atlet care este frecvent în clima umedă: de exemplu, tolnaftat sau clotrimazol;

Creme sau unguente antibacteriene, pentru a preveni infecția în cazul unei tăieturi minore: de exemplu o crema cu bacitracin sau neomicina sau combinatii, pansamentele sterile și o soluție dezinfectantă (apă oxigenată);

Medicamente prescrise de medic.

Dacă ai o boală cronică pentru care medicul ți-a recomandat un tratament pe care îl iei o perioadă lungă de timp, înainte de a pleca în călătorie mergi la o consultație pentru a te asigura că vei avea suficiente medicamente la tine. De asemenea, discută cu doctorul tău despre schimbarea rutinei și întreabă-l când să iei medicamentele dacă treci prin zone cu fusuri orare diferite.

De asemenea, următoarele sfaturi pot fi utile:

Dacă ai alergie severă și medicul alergolog ți-a prescris epinefrina (adrenalina), ia cu tine „stiloul” auto–injector cu adrenalină;

Pune medicamentele pentru bolile cronice în bagajul de mână;

Fă-ți copii după toate rețetele, care să conțină și denumirea generică a medicamentelor;

Lasă o copie a rețelor acasă, unui prieten sau unei rude.

În legătură cu trecerea graniței cu medicamente, e bine de știut că dacă folosesti medicamente de tipul sedativelor, tranchilizantelor sau opioidelor pentru tratamentul durerii, asigură-te că ai la tine o scrisoare medicală de la medicul tău care să menționeze că ai nevoie de tratamentul respectiv. Fără acest raport medical, este posibil să nu ți se permită să intri într-o țară străină. De asemenea, este bine să ai o scrisoare medicală și în cazul în care faci un tratament injectabil și ai la tine seringi și ace. Asigură-te că toate medicamentele au etichete adecvate. Cel mai sigur mod este să le transporți în cutia lor originală, ceea ce va grăbi procesul de verificare a bagajului de mână.

Fă-ți o programare la un medic specialist în vaccinări internaționale.

Înainte de a călători în străinătate într-o zona cu risc pentru anumite boli endemice, mergi la un medic specializat în vaccinare internațională pentru a-ți face vaccinurile și pentru a discuta despre măsurile preventive pe care trebuie să le aplici pe perioada șederii tale. Cel mai bun moment este cu 4-6 săptămâni înainte de călătorie, astfel încât să existe suficient timp ca vaccinul să-și facă efectul sau să poți să-ți faci acele vaccinuri care necesită mai mult de o doza.

Să fii sănătos pe perioada călătoriei în străinătate înseamnă să economisești mulți bani. Cheltuielile medicale într-o țară străină pot fi extrem de mari. De aceea, asigură-te că ai cumpărat o asigurare de călătorie înainte de a pleca în excursie și ia cu tine trusa de medicamente.