Una din patru școli din București nu are medici în cabinete

Data publicării:
Center For Disease Control Reports Highest Number Of Measles Cases In 20 Years
Foto: Gulliver/Getty Images

Nu doar în spitale stăm prost la capitolul personal medical. Doctorii lipsesc şi din şcoli. În București, de exemplu, una din patru instituţii de învăţământ nu are medici în cabinete, iar în restul ţării, situaţia e şi mai dificilă. Medicii şi asistenţii nu sunt atraşi de posturile din şcoli din cauza salariilor mici.

Silvia Spiridon este asistentă medicală la Şcoala Ion Heliade Rădulescu din Bucureşti de mai bine de 20 de ani. Vine în fiecare zi să aibă grijă de cei peste 800 de elevi. În schimb, medicul ajunge aici doar o dată pe săptămână.

Silvia Spiridon, medic medicină şcolară: „Ai foarte multă responsabilitate şi până îţi vine Salvarea, copilul este în mâinile tale. Au fost cazuri că a căzut de la etaj, a căzut pe terenul de sport. Eşti tu şi cu copilul şi cu Dumnezeu.”

Părinte: „S-a întâmplat de mai multe ori să mă sune să-mi spună că o doare burtica, poate că dacă ar fi mereu cineva specializat în cadrul şcolii, poate ar lua măsuri mai rapide până ajungem noi, părinţii.”

Bunic: “Să fie două cadre medii bine instruite pentru acordarea primului ajutor ca să prindă tot cursul şcolar din şcoala respectivă.”

Problema în şcoli nu este de ieri, de azi. Numărul medicilor care lipsesc din cabinete a crescut anul acesta la 57, de la 43, anul trecut.

Marian Banu, ISMB: „Unele nu au nici asistent, dar medicul este foarte important. Un medic este repartizat la 5,6 unități de învățământ. Un copil care va avea probleme de vedere, care va avea probleme de sănătate, care va obosi, va avea probleme în demersul de învățare.”

Primarul Capitalei promite că în curând problema va fi rezolvată, dar nu a dat şi un termen concret.

Gabriela Firea, primar: „În acest moment avem evidența completă a necesarului de completat la cabinete. Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale a solicitat și Ministerului Sănătății să se implice.”

În ţară, însă, situaţia este mult mai dificilă. La o şcoală din Dolj, singurul instrument ajutător este trusa medicală de urgenţă, după ce din 1989 nimeni nu a mai avut grijă de sănătatea elevilor.

Daniela Cîrstea, profesor Limba Romînă, Şcoala Gimnazială Calopăr: „Ne descurcăm să ajutăm aceşti copii, dar în limita cunoştinţelor acumulate în urma unui curs de prim ajutor.”

În Braşov, doar o singură şcoală din cele 17 are asistent medical.

Georgeta Vasiliu, director Şcoala Gimnazială nr. 11 Braşov: „Doamna asistentă care a fost la noi este la o grădiniţă în apropiere. Dânsa vine la fiecare început de an şcolar, sau după fiecare vacanţă să le facă testele, controalele.”

În România, învaţă peste 3 milioane de elevi în 20 de mii de unităţi de învăţământ.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri