V. Voiculescu: Consumând mai multe antibiotice, bacteriile devin mai rezistente

Data actualizării: Data publicării:
vlad voiculescu govro

Ministerul Sănătăţii declară război abuzului de antibiotice. Oficialii încep o campanie de informare privind aceste tratamente, pornind de la o realitate îngrijorătoare.

Românii sunt pe locul doi în Europa la consumul de antibiotice. Mulţi români iau medicamentele fără recomandare şi, de cele mai multe ori, greşesc. Nici nu au nevoie de ele. Abuzul a dus cu timpul la rezistenţa bacteriilor. Aşa se explică infecţiile nosocomiale, greu de învins şi mortale în multe dintre cazuri.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că excesul de antibiotice e o problemă globală, iar dacă nu sunt luate urgent măsuri, în trei decenii, 10 milioane de oameni vor muri răpuşi de bacterii imune la antibitoce.

La consum avem unul din cele mai mari din Europa, al doilea mai precis, câteva sute de mii de oameni iau antibiotice în fiecare zi dacă ne uităm la statistică.

În legătură cu infecţiile nosocomiale şi rezistenţa bacteriilor la antibiotice stăm cel mai prost din Europa. Cele două sunt în directă legătură, practic consumând mai multe antibiotice, bacteriile devin mai rezistente mai ales dacă antibioticele sunt luate aiurea. Dacă ai o infecţie are sens să iei antibiotice? Asta o ştie cel mai bine medicul. Dacă nu consulţi medicul şi ai prin casă, într-o punguţă nişte antibiotice şi ştii tu mai bine sau ai un prieten care îţi spune ia din ăla că îţi face bine o dată nu îţi faci niciun bine. Doi, dezvolţi rezistenţă la acele antibiotice. Dacă aveţi prieteni care au fost la spitale în străinătate plecând de la spitale din România, sunt puşi în saloane de izolare tocmai pentru că există aceste bacterii pe care le-am dezvoltat foarte frumos în România şi pe care ar trebui să încetăm să le mai dezvoltăm.

Dintre antibiotice se consumă în spitale. Avem de-a face cu industria care le promovează straşnic, cu medicii care le prescriu, dar 90% se dau în afara spitalului şi aici fiecare dintre noi are un rol.

Când am ieşit din comunism, rezistenţa bacteriilor din România la antibiotice era minimă, un avantaj nemeritat. Practic, antibioticele negăsindu-se în România am plecat cu un avantaj”, a declarat ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, la DigiFM.

Ministerul Sănătății a lansat campania "Nu antibiotice la întâmplare!". Iată mesajul:

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri