Vaccinul anti-TBC lipsește din spitalele din 14 județe

Data actualizării: Data publicării:
<> on February 26, 2015 in Berlin, Germany.
<> on February 26, 2015 in Berlin, Germany.

Vaccinul antituberculoză lipsește din nou. De aproape două luni, nu mai există în spitale din 14 judeţe din țară. Ministerul Sănătăţii a dat asigurări că situaţia va fi rezolvată până la finalul lunii trecute, însă pentru a reduce costurile de distribuţie, a ales să aştepte câteva zile, pentru a distribui serul BCG o dată cu vaccinul hexavalent.

ACTUALIZARE:  De pe 13 septembrie, toţi bebeluşii care au venit pe lume la Spitalul Judeţean Constanţa au plecat acasă fără să fie protejaţi împotriva tuberculozei.

„Vaccinul lipsește de aproape o lună şi în această perioadă s-au născut câteva zeci, peste 300. Toți nevaccinați”, a spus șefa secției de Neonatologie de la Spitalul de Urgență din Constanța, Livica Frățiman.

Medicii spun că vaccinul se poate face până la vârsta de patru ani, dar perioada optimă de imunizare este în prima săptămână de la naştere.

„Este riscul de a contacta tuberculoza, mai ales că această boală se transmite aerogen și orice persoană poate fi transmitătoare. Deci riscul este mai mare dacă merg copiii în aglomerări umane”, a adăugat medicul Livica Frățiman.

1300 de nou-născuţi din judeţul Constanţa nu au fost imunizaţi în ultimele două luni, de când vaccinul lipseşte din spitale. După mai multe insistenţe ale medicilor, Ministerul Sănătăţii a anunţat că va trimite dozele necesare.

„DSP Constanţa va primi în cursul zilei de astăzi 10.400 de doze de vaccin BCG”, a precizat medicul Loti Popescu.

Reprezentanţii DSP Constanţa spun că dozele ajung pentru vaccinarea bebeluşilor până în februarie anul viitor. Probleme sunt şi în alte 13 judeţe din ţară unde Ministerul Sănătăţii promite că va rezolva criza vaccinurilor în următoarele zile.


 

Ministerul Sănătății a anunțat că până la sfârșitul lunii octombrie vor fi trimise la Direcțiile de Sănătate Publică doze de vaccin BCG, însă acest lucru nu s-a întâmplat.

Cea mai gravă situație este în Suceava unde în patru din cele șase maternități nu mai este nicio doză de vaccin BCG.

Această situație se regăsește și la Constanța unde din 13 septembrie lipsește vaccinul și zeci de nou născuți pleacă din Spitalul de Urgență nevaccinați împotriva tuberculozei.

Părinţii nu pot face altceva decât să aştepte şi asta pentru că vaccinul nu se găseşte în farmacii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri