Vaccinurile întârzie de jumătate de an, sănătatea celor mici este în pericol

Data publicării:
<> on February 26, 2015 in Berlin, Germany.
<> on February 26, 2015 in Berlin, Germany.

Criza vaccinurilor continuă. Trei seruri din schema naţională lipsesc din cabinetele medicilor de familie de mai bine de jumătate de an. Asta deşi ministrul Sănătăţii a promis, la începutul anului, că până în martie dozele vor fi disponibile.

Rosita Gherghina are un copil de patru luni şi aşteaptă de câteva săptămâni vaccinul hexavalent. În cele din urmă l-a cumpărat.

Rosita Gherghina: „A zis că nu, s-ar putea să nu vă sun prea curând, s-ar putea să mai întarzie câteva luni, dar dacă îl găsiţi undeva, noi îl putem face. L-am cumpărat, dar nu mi se pare normal ca un vaccin naţional să nu fie gratuit!”

Mii de bebeluşi sunt în aceeaşi situaţie. Serul hexavalent însă nu este singurul care lipseşte din cabinetele medicilor din România. Nici tetravalentul şi nici cel împotriva hepatitei B nu sunt de găsit de 6 luni.

Ana Măiţă, presedintele Asociaţiei Mame pentru Mame: „Sunt siderată de incompetenţa statului român de a asigura un plan mininaml de imunizare al celor mai vulnerabili cetăţeni ai săi. Unii oameni pur şi simplu plâng, s-au informat şi au înţeles ce boli grave pot să fie”.

Situaţia persită deşi ministrul Sănătăţii promitea că în luna martie vom avea deja cel puţin unul dintre vaccinurile care lipsesc.

Florian Bodog, ministrul Sănătății: „După cum ştiţi am avut mari probleme cu contractarea vaccinului hexavalent. În momemntul de faţă contractul este semnat. La sfârşitul lunii martie, începutul lunii aprilie vaccinul va fi la medicii de familie.”

Acum ministrul a revenit cu un nou termen. Pe pagina sa de Facebook spune că în aprilie medicii vor primi serurile care lipsesc, mai puţin cel contra hepatitei B.

Doctorii atrag atenţia că toate aceste întârzieri pun în pericol sănătatea celor mici.

Valeria Herdea, medic de familie: „Înseamnă difterie, tetanus, poliomielită, pertussis, hepatita B, infecţie cu hemofilus. Important e să ştim că pot fi prevenţie printr-o schemă de vaccinare completă şi efectuată la timp, trebuie respectate nişte intervale în care organismul copilului reacţionează încât să avem anticorpi protectori.”

Şi vaccinul antipneumococic lipseşte. Deşi a fost inclus de ceva vreme în schema naţională, deocamdată nu a fost cumpărat de statul român.

Foto: Gulliver/ Getty Images

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri