VIDEO. Cum se acordă primul ajutor în caz de înec

Data publicării:
resuscitare

Dacă vă aflaţi în vacanţă şi sunteţi puşi în situaţia să resuscitaţi pe cineva, e bine de ştiut că începerea cât mai rapidă a menevrelor în cazul unui înec, la malul marii, de exemplu, fac diferenţa între viaţă şi moarte.  Cum se realizează aceste intervenţii, pe ce durată şi cu ce intensitate ne arată doamna dr. Diana Iordache, de la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov:

Dacă suntem în condiții de siguranță, atât noi, ca salvatori, cât și victima, verificăm mai întâi dacă victima e conștientă. O scuturăm de umeri și o întrebăm cu voce tare: Mă auziți, sunteți bine? Ați pățit ceva?

Dacă nu răspunde, următorul pas este să deschidem calea aeriană și să verificăm dacă victima respiră. O mână se pune pe frunte și trage capul pe spate, două degete de la cealaltă mână ridică bărbia. Mă uit în gura victimei ca sa verific dacă acolo se află orice corp străin care n-ar trebui să fie acolo: mâl, scoici, alge, bețe. Le îndepărtăm, dacă e cazul, după care ne apropiem cu urechea de nasul/gura victimei, ascultăm și-i privim totodată pieptul timp de 10 secunde pentru a vedea dacă victima respiră: privim pieptul să vedem dacă se mișcă cu respirația, ascultăm și simțim dacă pacientul dă aerul afară atunci când expiră.

Dacă nu respiră, rugăm pe cineva să sune la 112 și începem resuscitarea cu cinci respirații de salvare (gură la gură, ținem nasul cu două degete).

Dacă nu și-a reluat respirația, următorul pas este să facem compresii toracice. Punem podul palmei unei mâini în mijlocul pieptului victimei, cealaltă palmă peste prima, apăsăm și relaxăm toracele. Facem 30 de compresiuni, după care facem alte două ventilații (gură la gură).

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri