Vlad Voiculescu, despre lipsa medicamentelor pentru leucemie: Cel târziu săptămâna viitoare vom veni cu o soluţie

Data publicării:
vlad voiculescu

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat, miercuri, că în ceea ce priveşte lipsa din spitale a medicamentului Lanvis, utilizat pentru tratarea leucemiei, este o problemă de raportare, monitorizare şi gestionare a medicamentelor, precizând că cel târziu la începutul săptămânii viitoare va prezenta soluţiile în acest caz, informează News.ro.

vlad voiculescu

”E important  de înţeles desfăşurarea lucrurilor. Producătorul a anunţat de anul trecut deja că are probleme de producţie. Ăsta e un lucru care se întâmplă oriunde în lume. Ce nu se întâmplă oriunde în lume şi nu ar trebui să se mai întâmple şi la noi este ca spitalele să stea până în ultimul moment şi ca ministerul, respectiv autorităţile centrale care pot acţiona să nu ia măsuri din timp pentru a se asigura că există medicamentele necesare atunci când sunt necesare (...) E o chestiune în primul rând de raportare, să ştim unde e problema, după care  e o problemă de monitorizare şi de gestionare a acestor resurse, lucru la care lucrăm. Probabil că cel târziu la începutul sătpmânii viitoare, dacă nu mai rapid veţi vedea o soluţie”, a spus Vlad Voiculescu.
Ministrul Sănătăţii a spus că în cazul medicamentului Lanvis, producătorul a anunţat încă de anul trecut că are o problemă de producţie şi că informarea din partea spitalelor a venit abia pe 18 august, iar în mass-media a apărut două zile mai târziu.
”Noi am primit o informare pe data de 18, reportajul  respectiv în media a ajuns în data de 20. Două zile nu sunt în niciun fel, în nicio ţară din lume, suficiente pentru Ministerul Sănătăţii să pornească o întreagă procedură de import. Trebuie să ne asigurăm că aceste raportări se fac la timp (...) În cazul acesta specific, medicamentul exista la Institutul Oncologic Bucureşti, care e fix în aceeaşi curte. Deci practic trebuia întrebat la spitalul vecin. Poate că nu era responsabilitatea medicului, poate că e o chestiune managerială, poate că trebuia noi la minister să acţionăm şi să sunăm la spitale, ceea ce am făcut. Am aflat unde există medicamente în toată ţara şi am adus 100 de tablete de la Constanţa. La Constanţa erau pe stoc şi nu erau folosite”, a mai precizat ministrul Sănătăţii.
Producătorul britanic al medicamentului Lanvis a notificat recent că producţia a fost întreruptă şi că nu va fi reluată decât în luna ianuarie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri