Vlad Voiculescu: Dobândirea informațiilor despre Colectiv a fost o provocare

Data actualizării: Data publicării:
vlad voiculescu

Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, spune că primul lucru pe care l-a făcut când a ajuns la minister a fost să ceară informații despre ce s-a întâmplat la Colectiv, însă obținerea acestora nu a fost deloc ușoară. Despre raportul întocmit de Ministerul Sănătăţii, privind modul în care au acţionat spitalele în urma incendiului de la Colectiv, fostul ministru al Sănătății a precizat că acesta se află la minister încă de la începutul lunii ianuarie.

"Dobândirea informațiilor a fost o provocare în sine. Informațiile pe care le-am găsit în Ministerul Sănătății, unul că le-am găsit greu, și doi informațiile aveau cu mult mai puține detalii decât le aveau unele asociații și cu siguranță mult mai puține decât aveau cei de la asociația Colectiv," a spus Vlad Voiculescu. 

"Este o încetineală care definește întregul sistem sanitar atunci când este vorba despre drepturile pacientului și despre informații care ar trebui să fie de multe ori publice și care țin de siguranța pacientului, este mai degrabă o chestiune generală," a adăugat fostul ministru al Sănătății.

Cât despre raportul privind infecțiile din spitale, Voiculescu spune că acesta este la minister din data de 3-4 ianuarie.

"Raportul a sosit pe masa mea la sfârșitul mandatului. Este o temă de siguranță națională. Tema infecțiilor nosocomiale a fost discutată în CSAT în timpul mandatului meu.

Unele recomandări au fost puse în practică de anul trecut. Ceea ce ar fi trebuit să se întâmple anul acesta ține, pe de o parte, de infrastructura sanitară care ar fi trebui dezvoltată și de punerea în practică a regulilor pe care le-am stabilit anul trecut. Există câteva termene care ar fi trebuit respectate și, din câte știu, nu au fost respectate.

Propunerea pe care o făcea raportul este cea a unei comisii guvernamentale care să cuprindă mai multe ministere și mai multe instituții ale statului precum și membri independenți și membri ai asociaților de pacienți și reprezentanți ai victimelor și această comisie să fie în funcțiune atât de la început și apoi să monitorizeze măsurile propuse și implemetarea lor. Acest lucru nu s-a întâmplat," a precizat Vlad Voiculescu.

"Acte medicale au fost obținute și de la spitale, nu întotdeauna cu ușurință. Au fost fost câteva cazuri publice chiar în care pacienți au cerut documente medicale din spitale și a trebuit să intervin personal ca aceste documente să fie puse la dispoziție. Rudele victimelor au devenit de multe ori anchetatori. Cu excepția acestu raport nu există nimic în afară de anchetele pe care familiile victimelor le-au făcut," a adăugat fostul ministru. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri