Zeci de operații amânate din lipsă de sânge

Data publicării:
donare sange getty donator

Zeci de operaţii din județul Dolj au fost amânate din lipsă de sânge. Acolo, medicii intervin doar în cazul urgenţelor, iar bolnavii cronici sunt lăsaţi să aştepte. Şi asta din cauza faptului că numărul donatorilor scade la o lună la alta.

Luminiţa a venit să doneze sânge pentru prima dată. A luat această decizie după ce a văzut că mătuşa ei, bolnavă de cancer, a fost operată cu întârziere pentru că nu exista sânge în spital.

„Are nevoie de sânge şi în spitale nu se găseşte. (Reporter: Cât a trebuit să aştepte după sânge?) O zi că cei din familie au venit şi au donat”, a spus Luminița Căpitanu.

Pentru un alt pacient operat de curând la un spital din Bucureşti, au venit nu mai puţin de nouă donatori într-o singură zi.

„Este băiatul unui prieten de-al meu şi a făcut transplant de măduvă. Noi donăm pentru el.”

Are nevoie zilnic de doi donatori. Este foarte greu.”

Trei sferturi dintre cei care donează sânge în Craiova au pe cineva drag pe patul de spital, spun reprezentanţii centrului, care atrag atenţia că nu mai au stocuri. Mai grav este că aceeaşi problemă o au şi alte centre de transfuzii din ţară aşa că nu pot lua din altă parte decât în situaţii urgente.

Ieri au fost în jur de 100-150 de solicitări. Donatori au fost doar 42 de persoane”, a explicat Daniel Șelaru, asistent la Centrul Regional de Transfuzii Craiova.

Ca prezentare noi avem mulți. Avem peste o sută, însă nu toţi îndeplinesc condiţiile de donare. Şi atunci am avut zile cu 75 de donatori acceptaţi, dar şi zile cu 30 sau 28”, a adăugat Adriana Turculeana, directoarea Centrului Regional de Transfuzii Craiova.

Bolnavii cronici sunt amânaţi chiar și câteva zile.

„Întotdeauna întri cu spaimă că n-o să ai sânge cât îţi trebuie pentru a rezolva un pacient”, a spus doctorul Gabriel Mărcușanu, medic ortoped la Spitalul de Urgență Craiova.

„În momentul în care avem stocurile suficiente abia atunci intrăm pentru că abia atunci pacientul este în siguranţă pentru a fi operat”, a adăugat chirurgul Laurențiu Mogoantă.

Aproape 90 la sută din urgenţe sunt asigurate. Urgenţele care mai pot fi amânate câteva ore sau zile sunt cazuri pentru care facem cerere la centrul de sânge”, a precizat doctorul Bogdan Fănuță, managerul Spitalului de Urgență Craiova.

În ianuarie, la Centrul de Transfuzii Craiova au fost 700 de donatori, jumătate faţă de luna decembrie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri