Şeful ANAF merge la Iaşi să discute despre documentul apărut în presă

Data publicării:
masini anaf - foto facebook anaf 06 08 2015 crop

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Bogdan Stan, a declarat pentru News.ro că va merge marţi la Iaşi, împreună cu reprezentanţi ai Direcţiei Generale de Integritate din cadrul instituţiei, pentru a discuta cu angajaţii Fiscului despre documentul apărut în presă şi care ar sugera că inspectorii ANAF au planuri de sancţiuni.

În presa locală din Iaşi au apărut relatări, însoţite şi de copia unui document din cadrul ANAF, referitoare la presupuse “ţinte de amenzi” sau de sancţiuni fixate inspectorilor fiscali, în cadrul unor indicatori de performanţă.

Şeful ANAF spune că documentul respectiv nu a fost niciodată discutat de conducerea Fiscului sau trimis către direcţiile din teritoriu.

"Documentul apărut în presă nu a fost niciodată validat sau discutat de conducerea ANAF. Nu a existat nicio circulară de la nivel central către Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Iaşi, în acest sens", a afirmat Stan, pentru News.ro.

Preşedintele ANAF a solicitat Direcţiei Generale de Integritate din cadrul instituţiei să deschidă o anchetă "referitoare la modul în care anumite documente care nu reprezintă poziţia oficială a instituţiei ajung în spaţiul public".

În plus, o delegaţie de la Bucureşti, condusă chiar de şeful ANAF, va pleca săptămâna viitoare la Iaşi pentru a lămuri situaţia.

"Marţi mă voi deplasa la Iaşi, împreună cu reprezentanţi ai Direcţiei Generale de Integritate, pentru a discuta cu cei de acolo. Important este să vedem dacă a fost vorba despre o neînţelegere sau dacă a fost altceva la mijloc", a precizat Bogdan Stan.

Şeful ANAF a repetat că documentul nu este unul transmis de către structura centrală a ANAF.

"Sigur, presa este îndreptăţită să publice informaţii pe care le consideră de interes, dar subliniez că respectiva "circulară" nu a fost transmisă de noi şi nu are nicio legătură cu obiectivele pe care ni le-am propus", a menţionat Stan.

Preşedintele ANAF a subliniat că prioritare în cadrul instituţiei sunt obiectivele, atribuţiile şi măsurile în domeniul îmbunătăţirii colectării impozitelor, taxelor, contribuţiilor sociale şi a altor sume datorate bugetului general consolidat.

"Activitatea inspecţiei fiscale se bazează, mai mult decât oricând, pe analize de risc, tocmai pentru a impiedica derapajele din trecut. Deja, controalele noastre operative s-au desfăşurat anul acesta în spritul Legii prevenţiei, aflată în dezbatere publică", a mai spus Stan, pentru News.ro.

ANAF a anunţat, în 2 mai, că a început să acţioneze "în spiritul legii prevenţiei" în minivacanţa de 1 Mai şi ales să acorde avertismente în loc de amenzi pentru 45% dintre contribuabilii verificaţi pe Litoral în perioada 28-30 aprilie, în cadrul unei acţiuni ample de verificare.

După publicarea documentului de la Iaşi, liderul PSD, Liviu Dragnea, a reacţionat pe pagina sa de Facebook, criticând inspectorii Fiscului.

”Constat că inspectorii fiscali care controlează firmele sunt încă tributari unei mentalităţi de tip sovietic, de genul "chiar dacă eşti în regulă, îţi găsim noi ceva!”. E inadmisibil ca inspectorii fiscali să aibă normă la amenzi, cum reiese din circulara ANAF trimisă recent către direcţiile judeţene de finanţe”, a scris Dragnea, pe pagina sa oficială.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri