148 de oameni trebuie să returneze salariile pe patru ani

Data publicării:
160817_ilustratie_bani_11_INQUAM_Octav_Ganea

Au muncit 4 ani pentru primărie, iar acum, li se cer banii înapoi. Se întâmplă într-o localitate din judeţul Buzău, unde aproape 150 de localnici, trebuie să returneze salariile, primite între 2011 şi 2014, pentru diverse activităţi prestate prin comună. Unii au de plătit, chiar şi 20.000 de lei, şi sunt hotărâţi să dea primăria în judecată.

Bebe Constantin este unul din cei 148 de localnici din Brădeanu care au primit la sfârşitul lui iulie o notificare prin care li se cer înapoi banii încasaţi de la primărie. Bărbatul a muncit timp de patru ani la şcoala din comună, unde se ocupa de încălzirea clădirii.

Bebe Constantin: „Normal că am crezut că e în regulă, cum să nu crezi, deodată ce plătea prin casierie, doar nu mi-i dădea în mână.”

Şi Aurel Scelărescu are de dat bani primăriei după ce patru ani a cosit iarba din localitate.

Aurel Scelărescu: „Da, 240 de milioane. De unde să dau banii? N-am de unde să dau banii.”

Problemele au început în 2014, când, în urma unui control al Curţii de Conturi, inspectorii au descoperit că oamenii au muncit fără forme legale. Primăria a contestat decizia în instanţă de două ori, fără niciun rezultat însă. Chiar şi actualul primar al comunei spune că în momentul în care a preluat mandatul nu a găsit niciun contract pentru cei 148 de oameni.

Costel Nicolaie, primarul comunei Brădeanu: „Dacă studiem hotărârea Tribunalului e foarte clar şi unde a fost posibilitatea ca primăria să depună acele documente şi să susţină că acele plăţi au fost făcute legal, Tribunalul a constatat că nu au existat aceste documente.”

Fostul primar, pe vremea căruia au muncit oamenii în comună, îl contrazice însă.

Ştefan Nistor, fostul primar al comunei Brădeanu: „Fiecare din aceşti oameni au avut contract de prestări servicii dar Curtea de conturi n-a ţinut cont de aceste contracte de prestări servicii, au zis, ori angajare, ori aşa ceva nu s-a putut.”

Acum, primăria trebuie să încaseze banii plătiţi ilegal în acea perioadă, aşa că le-au trimis somaţii oamenilor. Toţi au fost înştiinţaţi că dacă nu vor achita integral sumele până pe 10 august, vor plăti apoi penalităţi. Localnicii şi-au luat deja un avocat şi vor să dea primăria în judecată. În total, cei 148 de oameni trebuie să returneze mai bine 508.000 de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri