200 de oameni au fost uitaţi de familii în spital

Data publicării:
spital crop

71 de ani. Atât a stat internat la Institutul de Psihiatrie din Iaşi un bărbat, care la final a fost înmormântat de angajaţii spitalului. Medicii spun că în acest moment acolo trăiesc peste 200 de oameni care ar putea fi externaţi, dar nu au unde să se ducă. Familiile i-au adus la tratament şi i-au abandonat acolo. Statul plăteşte în jur de 200 de lei zilnic pentru fiecare.

O femeie trăieşte de jumătate de aproape jumătate de secol la Institutul de Psihiatrie din Iași. A fost adusă la tratament în 1967, dar nu a mai plecat din spital nici după ce starea ei s-a îmbunătățit, pentru că familia nu a mai vrut să o mai primească.

„Personalul e bun, tratamentul e bun, mâncarea e bună. Ca o familie”, spune femeia.

Adevărata familie se află, însă, la 70 de kilometri distanță de Iași, în localitatea Răchiteni. Fratele a vizitat-o ultima oară în urmă cu doi ani și recunoaște senin că nu vrea să o ia acasă.

Năzărel Adam, fratele pacientei: „Ea vrea să o aduc acasă. Eu acasă nu o aduc. Face urât, nu ține tratamentul. Ce să fac cu ea?”

Soţia fratelui completează: „Doamne ferește, atât ar mai trebui!”

Iar situația nu este singulară. Din cei 350 de pacienți internați, 80% pot fi oricând externați, spun medicii.

Felicia Ciobanu, psiholog: „Pacienţi cu o tulburare psihică au exact aceleași nevoi ca și o persoană normală: au nevoie de cineva care să îi iubească, au nevoie de o casă. Este această nevoie de a simți că îi pasă cuiva de ei.”

Pentru că nu mai poate face față situației conducerea unității medicale caută o soluţie.

Gabriel Oprișanu, managerul Institutului de Psihiatrie Socola Iași: „Nu putem nici să îi aruncăm în stradă. Am găsit o soluție, inspirându-ne din modelul francez, și anume încheierea la internare cu familiile aparținătorilor a unui contract de sejur.”

Pentru fiecare pacient abandonat în spital, statul plăteşte zilnic între 130 și 236 de lei. Recordul de internare in spitalul Socola l-a deținut un bărbat care a fost lăsat acolo timp de 71 de ani. El a fost internat în 1945, pe când avea 22 de ani. A murit tot în spital , în urmă cu câteva luni, și a fost înmormântat de angajații unității sanitare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri