50 de milioane de perechi de pantofi se produc anual în România

Data publicării:
pantofi

Sute de mii de perechi de încălţăminte, fabricate în Bihor, ajung în fiecare an în Italia. Peste 17.000 de oameni lucrează pentru fabricile care au încheiat contracte cu branduri puternice din străinătate.

Adina Albu, inginer în domeniul textile-pielărie: „Oradea ca și alte orașe din zona de vest este un punct strategic pentru afacerile în domeniul încălțămintei”.

Printre cei care au ales acest oraş ca să-şi dezvolte afacerile cu pantofi este şi Antonio Sargenti, un italian care acum 20 de ani s-a mutat în România.

Antonio Sargenti, patronul unei fabrici de încălțăminte din Oradea: „Oradea era un oraș de pantofari. Erau deja trei firme de stat care produceau o cantitate foarte mare de pantofi în Oradea și asta însemna că era deja o tradiție. Motivele pentru care ne-am oprit în Bihor au fost apropierea de Europa și personalul calificat”.

Pe de altă parte, Dumitru Mihăică este fiul unui fost angajat la o celebră fabrică de pantofi din Timişoara, iar acum duce mai departe tradiţia familiei. Pantofii creaţi de el se vând atât în ţară, cât şi în străinătate.

Dumitru Mihăică: „Vând tot mai mult, cererile sunt diversificate și din tot felul de locuri. Am avut de exemplu, pentru pantofii de tango, solicitări din Israel, din Hong-Kong”.

Anul trecut, producţia fabricilor de încălţăminte din România a crescut cu 10 la sută faţă de 2013.

Angela Vasiliu, preşedintele unei asociaţii patronale a producătorilor de pantofi: „România este în momentul acesta cel mai important producător de încălțăminte din Europa”.

România produce anual 50 de milioane de perechi de pantofi, din care peste 44 de milioane sunt din piele naturală.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri