Încă un amendament avizat - o nouă limitare pentru călătoriile studenţilor cu trenul. Reacţii

Data actualizării: Data publicării:
170205_STUDENTI_CLUJENI_00_INQUAM_PHOTOS_Octav_Ganea

Vor putea călători gratuit cu trenul doar studenţii cu vârsta de până la 35 de ani, potrivit unui amendament adoptat de Comisia de Muncă privitor la legea de aprobare a OUG care a introdus această facilitate.

170205_STUDENTI_CLUJENI_00_INQUAM_PHOTOS_Octav_Ganea

Guvernul a aprobat la începutul lunii o ordonanță de urgență care prevede că studenții înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență, în instituțiile de învățământ superior acreditate, beneficiază de gratuitate la transport intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a.

În această săptămână, Comisia de Muncă, Familie şi Protecţie Socială a adoptat o modificare prin care de gratuitate beneficiază doar studenții "cu vârsta de până la 35 de ani". În textul inițial nu exista nicio limita de vârstă.

comisia munca OUG studenti CFR

În aceeaşi zi în care a fost adoptat acest amendament, alte două vizând acest proiect de lege fuseseră avizate de Comisia de Buget.

Unul dintre amendamente se referă la restricţionarea gratuităţii de transport CFR doar pe distanţa dintre localitatea de domiciliu şi localitatea în care se află unitatea de învăţământ la care studentul frecventează cursurile.

amendament buget

 

Al doilea amendament extinde beneficiul gratuităţii călătoriilor CFR şi asupra elevilor din clasele a IX-a - a XII-a.

Amendamentele au fost admise cu majoritate de voturi.

Autorii primului amendament sunt senatorii Eugen Teodorovici (PSD) şi Florin Cîţu (PNL).

Autorii celui de-al doilea amendament sunt senatorii Eugen Teodorovici (PSD) şi Mihu Ştefan (PSD).

Azi, senatorul liberal Florin Cîțu a spus că va renunța la acesta pentru că impactul asupra bugetului este redus. Bugetul a trecut, însă ordonanţa cu această facilitate este acum în Parlament. N-am să cad în capcana PSD-ului, care a fost de acord cu restricţionarea acestor subvenţii, pentru că pur şi simplu nu cred că merită. De aceea renunţ la amendament”, a scris el într-un mesaj pe Facebook.

Uniunea Studenților din România (USR) a solicitat Parlamentului să respingă cele două amendamente la Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 2/2017, care limitează dreptul studenților de a călători gratuit cu trenul.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ANOSR: Amendamentele sunt total nefundamentate și inoportune

"Considerăm că cele două amendamente avizate de comisiile Senatului României sunt total nefundamentate și inoportune, fiind adoptate contrar spiritului în care Guvernul României a legiferat, respectiv contrar Planului de Guvernare 2017-2020 propus de aceeași coaliție politică ce deține majoritatea și în Parlamentul României.

De asemenea, menționăm faptul că, în prezent, niciunul dintre amendamentele de mai sus NU este încă în vigoare și nici nu va fi prea curând! Procesul legislativ va continua și va dura încă cel puțin două luni. Până atunci, gratuitatea la transportul feroviar pentru studenții înmatriculați la forme de învățământ cu frecvență în instituții de învățământ superior acreditate rămâne în vigoare și se acordă fără restricții, indiferent de vârstă sau de rutele călătoriilor!", precizează Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR).

anosr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri