Acuzații la o școală specială. Profesor: „Toţi batem la ei. Toţi!”

Data actualizării: Data publicării:
copil batut

Acuzaţii extrem de grave la o şcoală specială din sectorul 4 al Capitalei. Paznicul unităţii de învăţământ i-a filmat pe dascăli în timp ce povestesc cum se face educaţie acolo: cu palme, pumni şi înjurături. Reprezentanţii unei organizaţii neguvernamentale au depus mai multe probe video la poliţie şi cer pedepse pentru profesorii violenţi. În timp ce părinţii confirmă teroarea prin care trec copiii lor, autorităţile spun că e prima dată când află de această situaţie.

Discuție între profesori:

- Eu sunt bun, blând, dar tot le mai scap câte o scatoalcă la fund, că nu am ce să le fac, frate, oricât aş vrea eu! Trebuie să îi pedepsesc cumva, să ştie de frică.

- Toţi batem la ei. Toţi! Toate clasele, de sus până jos. Nu există clasă să nu îi atingă. Două la fund şi nu mai spunea nimic!

Sunt isprăvile dascălilor de la o şcoală specială din sectorul 4, care potrivit propriilor mărturii, îşi împart victimele. Şi metodele de educaţie ar fi diferite. Unii îi leagă pe copii de mâini, alţii îi bat sau îi pedepsesc ţinându-i dezbrăcaţi cu orele.

Discuție între profesori:

Se fac că nu văd pentru că ştiu că fiecare profesor în parte, separat, îl împarte separat. Ştii cum sunt ăştia? Exact ca animalele alea! Şi sunt 10 în... Te las cu 10 în clasă. Fă tu ordine cu ei!

Reprezentanţii unei organizaţii neguvernmantale au fost cei care au descoperit situaţia şi sunt decişi să-i pună capăt.

„Este o situaţie fără echivoc. Probele sunt fără echivoc, înscrisuri, probe video. Părinţii cu foarte mare greutate află despre abuzurile, sedări, bătăi din şcoli. Şi dacă află, sunt intimidaţi sau speriaţi şi nu au alternativă pentru copiii lor. Vedem cu câtă luciditate explică profesorul cum sunt bătuţi, ce metode sunt folosite”, spune Mădălina Turza, președinte CEDCD.

Cel care nu a mai răbdat să fie martorul abuzurilor este chiar paznicul şcolii.

„Bat copiii, înjură. În cantină, în şcoală, în curtea şcolii, peste tot, copiii legaţi de mâini. Le-au făcut sfori, şi cu ochiuri. Ca la... Cum se zice? Ca la plasele la peşte. De exemplu, îl ia şi când un copil fuge, se duce, îl ia şi merge cu el târâş. Un copil, într-o zi, l-a bătut de trei ori”, povestește Toni Filip, paznic al Şcolii Speciale Nr. 4, Bucureşti.

Acuzaţiile sunt susţinute şi de părinţi.

„L-a bătut, i-a rupt hainele de pe el şi, uitaţi, a rămas fără un dinte. Aş face un apel la ministrul Justiţiei: daţi-le, dom-ne nişte pistoale. Împuşcaţi-i, nu le rupeţi dinţii! Nu?”, spune un părinte.

Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi a depus toate probele video la poliţie împreună

cu plângerea penală împotriva conducerii şcolii. Un singur profesor a răspuns public acuzaţiilor şi şi-a prezentat propria versiune: copiii sunt legaţi de mâini în joacă

„Sunt profesor din 1991 aici în școală. Este un sistem didactic, ca să spun aşa, un sistem didactic, deci folosim rareori, când sunt copiii la început, să înveţe să meargă încolonaţi doi câte doi. După câte observaţi nu sunt legaţi, ei apucă cu mânuţele de aici, vedeți, şi mergem încolonaţi, unul în faţă, unul în spate. (Reporter: Ştiaţi de abuzurile la care erau supuşi copiii?) Nu le numim abuzuri”, spune Mihaela Lumânare, profesor.

Direcţia pentru Protecţia Copilului Sector 4 şi Inspectoratul Şcolar Bucureşti susţin că nu au primit nicio sesizare până acum.

„Astăzi am demarat o anchetă în acest sens. Am trimis acolo o echipă formată din angajaţii DGASPC, care, la momentul acesta, analizează toate datele şi informaţiile”, spune Mihaela Ungureanu, director general DGASPC Sector 4.

Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti se autosesizează şi începând de luni, o nouă comisie de cercetare se va constitui şi va merge în unitatea de învăţământ pentru a verifica aspectele semnalate”, spune Marina Manea, inspector şcolar.

Reprezentanţii ONG-ului susţin că astfel de abuzuri au loc în multe dintre cele 175 de şcoli speciale din România.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri