Afacere, nu binefacere. Arhiepiscopia Bacăului a făcut o fermă pe terenul unde trebuia construit un cămin pentru orfani

Data publicării:
itesti

În comuna Iteşti din Bacău, departe de ochii lumii şi împrejmuită de o pădure, este o fostă bază militară. În anul 2004, printr-o hotărâre de Guvern, unitatea a trecut în administrarea unei parohii din subordinea Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.

Planurile erau măreţe - să transforme cele 126 de clădiri într-un centru social pentru copiii orfani şi bătrâni. Un deceniu mai târziu, doar o placă de fier aflată la intrare ne spune că acolo ar trebui să fie un centru social.

„Aveau un protocol ca să facă un azil de bătrâni, ceva pentru copii, ceva social. La noi nu s-a înregistrat cu nimic”, spune Norocel Ciubotaru, primarul comunei Iteşti.

Între timp, preoţii au făcut o fermă de animale în fosta bază militară.

Reprezentantii Arhiepiscopiei nu dau nicio explicaţie pentru că nu au respectat legea. Angajaţii spun însă că nu sunt bani pentru investiţii atît de mari.

„Centrul are trebuia sa fie făcut nu se face în orice conditii. Dacă va arăt niște poze din anii trecuți, aici a fost un dezastru, când Episcopia a preluat locul. Nu poți să aduci niște copii în orice condiții”, a spus un angajat.

După ce a adus oi și vaci în clădirile în care ar fi trebuit adăpostiţi copii orfani, Arhiepiscopia ocoleşte şi fiscul şi nu-şi achită taxele la stat.

E vorba, în ultimii 5 ani, de o suma în jurul a 5 miliarde vechi”, spune primarul Norocel Ciubotaru.

Reprezentanţii Secretariatul de Stat pentru Culte spun că vor face un control la Iteşti în zilele următoare ca să vadă dacă Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului foloseşte terenul întocmai pentru ce l-a primit.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri