Afacerea cu vaci exportate în China, o dezamăgire pentru fermierii români

Data publicării:
BALTATA

Până la urmă, afacerea nu a ieşit. Preţul oferit de chinezi este prea mic faţă de cât se aşteptau românii, iar condiţiile pe care trebuie să le respecte, prea stricte. Aşa că o parte dintre crescătorii de animale au renunţat la contracte.

Emil Neacşa este unul dintre fermierii care s-a înţeles cu oamenii de afaceri chinezi pentru a le vinde animale. A semnat o parte din acte, însă condiţiile impuse de asiatici nu l-au mulţumit. „Partenerii chinezi vor multe animale. Se merge pe principiul mult și ieftin”, a spus Emil Neacşa. Mai precis, doar o mie de euro pentru un animal, în loc de 1.500, cât ar primi dacă exportă în alte ţări. La o sută de animale vândute, ar fi pierdut 50 de mii de euro. Aşa că s-a reorientat şi a încheiat contracte cu investitori europeni.

Nu este singurul fermier nemulţumit. Mihai Tatu spune că i s-au cerut prea multe acte. Şi nici aşa nu are niciun răspuns ferm, deşi a trecut aproape un an. „Avem marfă de 100 de mii de euro, produce doar pagubă”, a spus Mihai Tatu, fermier. Oficialii de la Bucureşti recunosc că exporturile întârzie, însă dau vina pe birocraţie.

„Lucrurile nu sunt așa de simple ca și cum am exporta un șurub de aici în Bulgaria”, a spus premierul României Victor Ponta. Aflaţi în vizită la Bucureşti, chinezii promit că vor să continue colaborarea cu românii. Nu vor doar animale, ci şi alte produse, cum ar fi miere sau sare. „România este o ţară cu potenţial uriaş pentru produsele agricole. Avem o înţelegere prin care cele două ţări fac schimburi de mărfuri”, a declarat Han Changfu, ministrul Agriculturii din China. Conform contractului încheiat între fermierii români şi guvernul chinez, 25.000 de vaci bălţate româneşti ar trebui să ajungă peste hotare, anul acesta.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri