Afaceri preoțești. Profit de 600.000 de lei din locuri de veci vândute ilegal

Data publicării:
cimitir-1

Anchetatorii spun că preotul Andrei Sicoe derula afacerea ilicită de 22 de ani. Ştia că locurile de veci sunt căutate şi a închiriat un teren de la Căile Ferate, pe care l-a transformat în cimitir, deşi legea cere ca decedaţii să fie îngropaţi numai în pământul parohiei.

Chiar şi astăzi, când poliţiştii au anunţat că părintele este urmărit penal, casiera cimitirului era gata să încaseze bani de la cei care vroiau să cumpere un loc de veci. „Porneşte de la 305 lei şi ajunge până la 1350 de lei. Depinde de parcelă”, a declarat casiera, întrebată de prețul unui loc de veci. Ea a spus că are listele de la Consiliul parohial.  

Consiliul parohial este condus însă de părintele Andrei Sicoe. Aşa că a ignorat limita de 400 de lei pentru un loc de veci, stabilită de Primăria Braşovului, şi a vândut la ce preţ a vrut.

Oamenii cu care reporterul Digi24 a stat de vorbă au declarat că au plătit pentru un loc de veci și 1.050 de lei noi, deși în mod normal n-ar fi trebuit să coste mai mult de 400 de lei. Nu știau că prețul este ilegal.

Enoriaşii nu încheiau un contract pentru cumpărarea locului de veci, ci primeau din partea preotului o simplă chitanţă.

Oamenii s-au simţit păcăliţi, aşa că l-au reclamat pe slujitorul Domnului la poliţie.

Preotul este cercetat în stare de libertate pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, abuz în serviciu şi înşelăciune, a precizat Liviu Naghi, purtător de cuvânt IPJ Braşov.

„Confruntat cu această listă gravă de acuzaţii, preotul a preferat să se ascundă în spatele Bibliei. „Sfânta Scriptură spune aşa: diavolul are răutăţile lui. Acolo e osteneala mea şi în rest, Dumnezeu să-i ajute la fiecare. Nu am altceva de spus decât că am muncit şi muncesc spre lauda Domnului şi binele semenilor”, a declarat preotul pentru Digi24.

Superiorii preotului nu ştiau despre păcatele acestuia şi aşteaptă să primească mai multe informaţii de la poliţişti, înainte să decidă dacă îl vor sancţiona.

Anchetatorii spun că părintele a încasat ilegal aproape 600 de mii de lei şi acum riscă șapte ani de închisoare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri