Alegerea carierei potrivite, o decizie dificilă

Data publicării:
oameni metrou peron - GettyImages - 28 august 15

Claudia este studentă în anul al doilea la Facultatea de Drept.

Claudia Predoană, studentă: Am venit la Drept foarte hotărâtă, eram convinsă că vreau să fiu avocată. Mi-am dat seama că oricât de mult îmi placea mie domeniul juridic, sunt o persoană mult prea creativă şi m-ar constrânge.

După câteva şedinţe de consiliere profesională şi-a dat seama că vrea să lucreze în social-media.

Paula Petric, consilier în carieră: Pentru un tânăr la început de drum este foarte important să treacă printr-un astfel de proces pentru că el îşi identifică la sfârșitul sesiunilor de consiliere exact cine este şi ce va face pe plan profesional. Dacă este în continuare indecis există metode pe care le folosim, dar şi stabilire de obiective, sunt stabilite smart, foarte clar şi concis.

Statisticile arată că, fără un sfat avizat, aproape 80% dintre absolvenţii facultăților din România ajung să profeseze în alte domenii decât cele în care s-au specializat. Aceasta dacă nu renunţă la studii înainte de licență.

Maria Voinea, prorector la Universitatea din Bucureşti: Dintr-un total de 35.000 de studenţi se pierd cam 10%. Sunt domenii cotate de noi ca fiind mai dificile şi percepute de studenţi ca fiind ca atare: fizica, chimia, matematica, unde pierderile sunt ceva mai mari decât la alte facultăţi.

O parte din vină o au și părinții.

Cristina Fulop, psiholog: Încă există această tendinţă a părinţilor de a decide ei pentru copii şi de a considera că dat fiind faptul că copiii sunt imaturi nu trebuie consultaţi așa încât deciziile pe care le iau deseori sunt menite a rezolva problemele nerezolvate ale părinţilor, nu am putut să fac eu această carieră să meargă copilul meu.

„Îndrumaţi greşit de apropiaţi. Oarecum am fost şi eu în situaţia asta, dar nu am renunţat, am mers mai departe. De ce? M-am gândit că e mai bine să o duc până la capăt.

Cred că ajung într-un loc şi de fapt e alt loc, cam asta se întâmplă de obicei”, spun oamenii.

Tinerii care vor să apeleze la sfaturi și evaluări avizate trebuie să știe și că preţul unei şedinţe de consiliere profesională este în jur de 100 de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri