ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Petiție pentru prelungirea programului de votare în Diaspora 

Data publicării:
TORINO fb

Una dintre inițiative aparține romaniacurata.ro. „E de ordinul evidenței că cei mai mulți dintre ei nu-și vor putea exercita dreptul constituțional la vot până la ora 21.00. Solicită-le acum: Guvernului României, Ministerului Afacerilor Externe și Biroului Electoral Central să găsească o soluție de urgență pentru a prelungi ora de vot și pentru ca toți cei care se află la coadă la ora 21.00 să poată vota”, se arată în textul postat duminică. 

Petiției i-au răspuns mai mult de 500 de persoane.„Nu ne luați acest drept”, „Românii adevărați stau la cozi și sunt umiliți de un guvern incompetent”  sau „Solicit Guvernului României sa găsească de urgentă o soluție pentru ca toți romanii din strainatate care stau la coada sa voteze sa o poată face astăzi, 16 Noiembrie 2014” sunt doar câteva dintre comentariile utilizatorilor. 

O altă petiție a fost publicată pe petitiionline.com Respect pentru diaspora! Nu închideți secțiile la 21.00! Până în acest moment, aproape 100 de persoane au semnat-o. „Este absolut ridicol ce se întâmplă în Diaspora”, este comentariul unui utilizator. 

ACL cere BEC prelungirea programului de votare în străinătate

De altfel, Alianța Creștin-Liberală a solicitat, astăzi, Biroului Electoral Central, prelungirea programului de votare din secțiile organizate în diaspora astfel încât cetățenii români aflați în străinătate să își poată exercita dreptul la vot. „Formulăm această solicitare întrucât cetățenii români care în ziua votului se află în străinătate și-au exprimat în mod expres dorința de a vota prin prezentarea la secțiile de votare organizate în diaspora, însă aceștia nu au putut în primul tur de scrutin să-și exercite în condiții normale acest drept constituțional”, se menționează în solicitarea adresată BEC, semnată de Vasile Blaga.

Și Monica Macovei cere din nou prelungirea orarului de votare la secțiile din străinătate unde cetățenii români stau la coadă. 

Europarlamentarul Monica Macovei a transmis astăzi o nouă adresă către Biroul Electoral pentru secțiile de votare din străinătate, prin care solicită prelungirea orarului secțiilor de votare unde, la ora 21.00, mai sunt oameni la coadă, așteptând să voteze. Monica Macovei a făcut un demers similar vineri, 14 noiembrie 2014, solicitând inclusiv Guvernului să adopte o ordonanță de urgență în acest sens, pentru a elimina posibilitatea ca birourile electorale să refuze prelungirea programului de votare.

 Redăm mai jos adresa integrală trimisă de Monica Macovei. 

„Către: Biroul Electoral pentru secţiile de votare din străinătate

Domnului Judecător Iulian Panait

SOLICITARE PRIVIND PRELUNGIREA ORARULUI SECȚIILOR DE VOTARE

În urma sesizărilor pe care le-am primit din partea alegătorilor cetățeni români din diferite orașe din străinătate, care stau la cozi imense la secțiile de votare pentru a-și exercita un drept fundamental, vă solicitsă prelungiți orarul tuturor secțiilor de vot din străinătate, pentru situația în care la ora 21.00 mai sunt oameni care nu au votat.

Ținând cont că, din informațiile primite, sunt cetățeni români care stau deja la coadă de peste 7-8 ore și nu au putut încă să voteze, este de așteptat ca la ora 21.00 în fața locurilor unde sunt amenajate secții de votare să rămână mii de oameni la coadă.

 Cetățenii români aflați la coadă la secțiile de votare din străinătate nu au nicio vină pentru că procesul electoral a fost prost organizat, iar acest lucru nu trebuie să le anuleze un drept fundamental”, a scris Monica Macovei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri