Alertă prin SMS: Atenţie, vine viitura! Proiect pilot pentru zonele cu risc de inundaţii din România

Data publicării:
sms2

„Atenţie, vine viitura!” Un astfel de mesaj ar putea apărea din toamnă pe telefoanele mobile ale persoanelor aflate în zonele cu risc de inundaţii. Autorităţile intenţionează să implementeze în 2014 un sistem de avertizare prin telefon pentru a reduce numărul de victime în caz de inundaţii. Proiectul pilot ar putea demara din primăvară, iar din toamnă se va extinde în întreaga ţară.

Inundaţiile din Galaţi produse în septembrie 2013 se pot repeta oricând în orice parte a ţării, atrag atenţia specialiştii. Nouă persoane şi-au pierdut viaţa, sute de oameni au fugit din calea viiturilor, iar autorităţile s-au declarat neputincioase. Alertarea prin telefon cu cel puţin 30 de minute înaintea producerii viiturilor este soluţia autorităţilor pentru acest an, astfel încât numărul victimelor în caz de inundaţii sau dezastre naturale să scadă, a arătat ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga.

Timpul în care primarul putea să anunţe cetăţeanul din zona inundabilă este mare. Trebuie să scurtăm acest timp în cazul avertizărilor în care evenimentele se întâmplă în 30 de minute. Nu există timpul fizic ca primăria să-i anunţe pe toţi cetăţenii din satele învecinate din zonele inundabile”, a spus oficialul joi, într-o conferinţă de presă de lansare a proiectului pilot.

Informaţiile pe care le vor regăsi localnicii în zonele de risc sunt clare: vor primi date despre zona pe unde intra viitura în sat şi perioada de timp în care este aşteptată viitura. Foarte important este că vor afla şi locul către care pot pleca pentru a-şi salva vieţile.

În 2014, în România au fost identificate 746 de zone de risc, iar în cazul în care au loc precipitaţii abundente, inundaţiile se pot produce într-un timp foarte scurt. Alertarea prin telefon este o soluţie ce ar putea salva vieţi. Există însă şi câteva semne de întrebare: la ţară mulţi dintre localnici nu au telefoane, iar alţii nu se descurcă foarte bine cu aceste aparate. Reporterii Digi24 au discutat cu mai mulţi localnici din Şeuşa, judeţul Alba.

Reporter: Veţi fi anunţată prin SMS. Ştiţi ce este un SMS?

Doamna Maria: Nu ştiu ce e ăla...

Reporter: Un mesaj scris pe telefon. Dumneavoastră aveţi telefon?

Doamna Maria: Nu am, nu ştiu ce-i mesajul, sunt bătrână, nu ştiu.

*

Reporter: Autorităţile vor să anunţe oamenii prin mesaje, printr un SMS pe telefon, de inundaţii... Ce părere aveţi, e util?

Sătean: Nu e bine, n-am telefon. Nu ştiu să mă descurc, stăm aşa cum am stat de când e lumea...

Reporter: Deci practic nu v-ar ajuta?

Sătean: Păi nu mă ajută că nu ştiu de alea. Nu ne ajută cu nimic pe noi, nu ştim.

*

Tanti Ana are telefon mobil, dar îl foloseşte doar pentru a vorbi cu copiii:

Doamna Ana: Nu e un lucru bun pentru că eu nu mă pricep la telefon. Eu am telefon şi mă sună copii şi nepoţii, atât. Dar eu ca să mai fac numere nu ştiu...

Reporter: Nici să citiţi SMS-uri?

Doamna Ana: Nu ştiu, eu aşa aş dori ca primăria să vină să ne spună, să ne anunţe, că eu nu mă pricep cu telefonul.

Oamenii ar urma aşadar să fie anunţaţi de vecini după ce autorităţile locale dau alerta. În perioada următoare se vaîntocmi o bază de date, iar din primăvară sistemul va fi testat în Bistriţa pentru a i se verifica eficienţa. În toamnă, ar fi extins în întreaga ţară.

Deocamdată costurile avertizărilor prin telefon nu sunt cunoscute, dar vor fi acoperite în totalitate de Departamentul pentru Ape, Păduri şi Piscicultură din cadrul Ministerul Mediului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri