Alunecările de teren ameninţă să șteargă de pe hartă un sat din Vâlcea

Data publicării:
alunecari de teren Valcea

Dacă alunecările vor continua în acelaşi ritm, în scurt timp, satul ar putea să dispară de tot de pe hartă. Oamenii dau vina pe exploatarea minieră din zonă. Acum autorităţile încearcă să găsească soluţii pentru a-i putea strămuta pe localnici. 

Roxana Răducan are cinci copii şi o bătrână în grijă, dar nu vrea să plece. A legat copacii de lângă casă cu cabluri pentru a ţine pământul în loc.

„Nu sunt de acord să plec. Unde să mă duc eu cu astea, asta e viaţă? Să trăiești la oraş? Eu sunt învățată să muncesc, nu să stau la canapea”, a spus Roxana Răducan, locuitor din satul Trestia.

Tot satul Trestia este în pericol. Nici drum de acces nu mai există de când pământul a început să o ia la vale.

Satul Trestia se află în perimetrul de exploatare al minei Berbeşti. O parte din case ar fi trebuit strămutate de mai mult timp.

Casele sunt evaluate toate, vor fi strămutați, sunt în perimetrul minier şi este prevăzut pentru 2015 ca toate casele să fie despăgubite”, a spus Gheorghe Chelcea, director de investiții la exploatarea minieră.

„Se fac adrese către exploatarea minieră, vom încerca foarte repede să intervenim noi, ca prefectură, pentru a mări viteza de evaluare şi despăgubire a oamenilor, să îi ajute să îşi facă noi locuinţe sau să îşi ia apartamente”, a spus Dumitru Cornoiu, prefect de Vâlcea.

În satul Trestia trăiesc 20 de oameni. Pentru strămutarea lor, primăria a estimat că ar avea nevoie de 40.000 de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri