Ambiţia l-a dus din sat până la concursul de robotică al AES

Data actualizării: Data publicării:
mov craciun 22 decembrie

Bogdan Mureşan este unul dintre cei mai talentaţi tineri români în domeniul roboticii. S-a născut într-un sat de lângă Cluj-Napoca şi a înţeles de mic că singura lui şansă este şcoala.

Bogdan este elev în clasa a XII-a a Liceului Nicolae Bălcescu, unul dintre cele mai bune din Cluj-Napoca. S-a născut într-un sat aflat la 25 de kilometri depărtare şi a făcut şcoala primară într-o clasă cu predare simultană, unde învăţătoarea se ocupa de copiii de toate vârstele.

Maria Mureșan, mama lui Bogdan: „A fost singur în clasa a IV-a, restul copiilor erau de clasa a II-a, a III-a. Toți erau, în total, vreo 12. Pe urmă, clasa a V-a și a VI-a le-a făcut la școala din Deușu, că aici erau numai patru clase. Acolo, tot așa, au fost doi elevi și a făcut simultan cu a VI-a clasa a V-a, pe urmă a VI-a cu a VII-a. Pe urmă abia, în clasa a VII-a și a VIII-a a ajuns la școala generală din Chinteni.”

Ambiția lui Bogdan a fost să demostreze că şi un baiat de la sat poate să facă performanţă. A luat note mari la examenul de Capacitate, așa că de acolo și până la a-și vedea visul împlinit a fost numai un pas.

Bogdan Emanuel Mureșan: „La țară nu prea se gândesc să vină la licee bune, nu prea învață lumea la țară. Eu eram foarte ambițios și îmi plăcea matematica, așa că m-am pus foarte tare pe învățat și am reușit să ajung la liceu și sunt foarte mândru de asta.”

În primul an de liceu a făcut zilnic naveta. Îi era greu şi simţea că nu se ocupa pe cât ar trebui de temele și proiectele pentru școală. În sat nu există internet și nici semnal la telefon, așa că îi era greu să se pregătească, în special la informatică. Părinții au decis ca Bogdan să se mute la Cluj-Napoca, într-un apartament închiriat împreună cu mai multe rude.

Emilia Mureșan, mătușă: „Am luat rolul ca părinți. De multe ori veneam de la lucru, poate obosiți, sau aveam și noi ale noastre, trebuia să îl ascultăm, să ne povestească ce a făcut la școală. A fost un efort și din partea lui și din partea noastră. Ce mi-a fost mai greu a fost faza cu timpul în care el învăța și asta era în timpul nopții. Era ora unu și el era în bucătărie. Noi eram la somn, el era în bucătărie și la veioză.”

Bogdan este un elev de nota zece. Din clasa I a luat numai premiul I. În tot acest timp a reprezentat România la concursuri internaţionale de Robotică. A obţinut medalii, dar şi aprecierea colegilor şi a profesorilor. Este mândru de performanţele lui şi nu are de gând să se oprească. Dintre toate diplomele pe care le are, Bogdan este mândru de una în mod special.

Diploma aceasta este de la concursul internațional, Zero Robotics se numea și am primit și un trofeu”, ne explică el.

Concursul Zero Robotics a fost organizat în colaborare de NASA și Agenția Spațială Europeană. Competiția a inclus programarea unui robot de forma unei sfere, care se afla pe Stația Spațială Internaţională. Cu ajutorul unui cod, tinerii informaticieni au programat satelitul pentru a spiona și fotografia „adversarii”.

Bogdan Emanuel Mureșan: „Finala s-a desfășurat în Belgia, la sediul Agenției Spațiale Europene, era un fel de muzeu cu meteoriți și echipamente spațiale și o copie a modulului Columbus aflat pe stația spațială internațională. Am putut vedea acolo exact aparatele pe care le folosesc astronauții.”

Profesorii au numai cuvinte de laudă pentru Bogdan, un elev care ştie ce înseamnă spiritul de echipă.

Bogdan Emanuel Mureșan: „Noi la școală învățăm partea teoretică și nu prea știm ce se întâmplă în practică cu ceea ce învățăm noi. Și atunci la concursuri ai o ocazie foarte bună să înveți chiar în practică, pur și simplu să scrii liniile de cod și să se miște un robot.”

Carmen Coțop, profesoară: „Este un copil foarte foarte ambițios, foarte muncitor, colaborează foarte bine cu colegii lui de clasă și cu echipele în care a lucrat.”

Bogdan vrea să urmeze Facultatea de Informatică. Işi programează foarte atent orele de studiu, dar nu uită să fie adolescent şi să bată mingea.

În decembrie, la Digi24, Mov Crăciun are grijă de copiii deştepti, ambiţioşi şi pasionaţi de ceea ce fac. Le spune povestea, îi susţine şi îi ajuta să-şi împlinească visurile. La Digi24, dorinţele devin realitate.

Sursa: Digi24

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri