Amendamente votate. Conversia creditelor în franci se va face, dar nu oricum

Data actualizării: Data publicării:
franci elvetieni

Doar persoanele fizice al căror grad de îndatorare depăşeşte 50% din venitul lunar vor putea să facă conversia creditelor în franci la cursul istoric, potrivit unui amendament votat luni de 16 deputaţi din comisiile reunite juridică şi de buget-finanţe.

franci elvetieni

În plus, conversia nu se va aplica contractelor de credit a căror valoare depăşeşte, separat sau cumulat, valoarea de 250.000 de franci elveţieni.

Amendamentul a fost propus de deputatul PSD Viorel Ştefan.

Prevederea privind gradul de îndatorare a fost votat cu 16 voturi, fiind înregistrate opt voturi împotrivă şi o abţinere. Deputatul PNL Daniel Zamir, unul din iniţiatorii proiectului legii conversiei, s-a declarat împotriva acestui amendament.

Amendamentul care fixează un plafon de 250.000 de franci elveţieni a unui credit - sau tuturor creditelor luate de către o persoană - pentru care se aplică legea conversiei a fost aprobat cu 18 voturi pentru şi 8 voturi împotrivă.

Totodată, amendamentul privind conversia creditelor ipotecare la cursul istoric a fost votat de 22 de deputaţi, fără a se înregistra nicio abţinere şi niciun vot contra.

Ciprian Nica: „Au fost două propuneri la pragul de îndatorare, de 50% şi unul fără 50%. S-a votat cel cu 50%. Creditul trebuie să fie până la 250.000 de franci elveţieni”.

Dorin Tănase, reprezentantul clienţilor cu credite în franci: „Astăzi a existat o mare dezamăgire pentru că s-a impus un grad de îndatorare de 50%. Cu alte cuvinte, dacă omul are o rată de 1400 de lei, iar veniturile sunt de 3000 de lei, nu s-au încadrat pe legea conversiei. Consecinţa directă şi am atras atenţia tuturor este următoare: eu dacă am un loc de muncă, mâine îmi dau demisia, omul îşi dă demisia, gradul de îndatorare automat depăşeşte 50%, taxele la stat sunt mai puţine, evident omul o să trăiască o lună de zile împrumutat la prieteni. Asta este una dintre consecinţe. A doua consecinţă: munca la negru ar fi”.

Proiectul legii conversiei va putea intra marţi la vot în plenul Camerei Deputaţilor.

Vor putea beneficia de conversie şi debitorii care au mai multe contracte de credit, cu condiţia ca valoarea cumulată a contractelor să nu depăşească 250.000 de franci elveţieni.

Proiectul de lege depus în Parlament, care prevede conversia creditelor în franci elveţieni la cursul istoric din momentul încheierii contractului, va avea un impact asupra sistemului financiar-bancar de 1,8 miliarde lei (400 milioane euro), potrivit deputatului PNL Andreea Paul.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea a anunţat pe Facebook, luni, că deputaţii social-democraţi vor vota împotriva amendamentului din Legea privind conversia creditelor în franci elveţieni care prevede că procedura conversiei poate fi aplicată doar în cazurile în care gradul de îndatorare al celor care au contractat asemenea credite este mai mare de 50%.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri