ANAF a blocat conturile a peste 21.000 de români

Data actualizării: Data publicării:
logo anaf crop

Fiscul a început ofensiva împotriva datornicilor la bugetul statului. În prima lună a anului a blocat conturile a peste douăzeci şi una de mii de români. Numărul este de aproape două ori mai mare decât în ianuarie 2016, arată datele obţinute de Digi24. Şi suma poprită a crescut, mai precis s-a triplat. Aproape un sfert de miliard de lei sunt blocati în conturi.

Crina a deschis o firmă în urmă cu 10 ani împreună cu fratele ei. A acceptat funcţia de administrator, deşi nu s-a ocupat de niciodată de societate. A preferat un venit sigur la o multinaţională. Firma la care era administrator a acumulat datorii, iar Crina a primit somaţie de poprire pe venit. Suma datorată la stat depăşeşte 100 de mii de lei.

M-am speriat, m-am prezentat cu hârtia la un timp foarte scurt de la data primirii la ANAF. Acolo nu am găsit persoane care să-mi dea foarte multe detalii. Mi-au spus că datoria este clară, este certă şi că nu am ce să fac şi că va trebui să plătesc”, spune Crina-persoană cu somaţie de poprire.

Procedura de executare fiscală cel puţin pentru ANAF este una destul de simplă pentru că Anaf în primul rând are acces la toate conturile românilor, indiferent că vorbim de persoane fizice, indiferent că vorbim de persoane juridice”, afirmă Adrian Cuculis, avocat.

Conform procedurii de poprire, ANAF trimite somaţie de plată. După 30 de zile trece la blocarea contului. Fiscul nu se poate atinge decât de o treime din venit. Fac excepţie alocaţiile şi indemnizaţiile de îngrijire a copilului.

ANAF a găsit rapid soluţii de creşte gradul de colectare la bugetul statului. Mai afectate la început de an au fost persoanele fizice.

„Această presiune există în permanenţă asupra ANAF. După perioada de vârf care este luna decembrie, fiscul are nevoie de bani şi atunci se simplifică, se măreşte numărul de acţiuni pentru colectarea de fonduri suplimentare”, spune Emilian Duca, consultant fiscal .

Pentru a recupera datoriile, ANAF a blocat conturile pentru peste 21 de mii de români în ianuarie, cu 88 la sută mai mulţi faţă de aceeaşi lună din 2016. Sumele poprite au ajuns astfel la peste 244 de milioane de lei, fiind de peste trei ori mai mari faţă de ianuarie anul trecut. A crescut şi numărul firmelor cu conturile bancare blocate de Fisc - 127 de mii faţă de 78 de mii în urmă cu un an.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri