ANCHETĂ. Escrocherii pe seama durerii unor copii și părinți

Data publicării:
escroci-1

„Bună ziua! Îmi permiteţi o clipă? Încercăm să ajutăm o fetiţă bolnavă şi un băieţel cu malformaţie la inimă, dacă puteţi contribui cu o mică donaţie”. Femeia cere bani pentru un băiat de 11 ani din Buhuşi, dar si pentru o copilă din Suceava. „Fetiţa este cu malformaţie la inimă şi băieţelul cu tetrapareză. De la Fundaţia Ana suntem”, precizează femeia.

„Daţi-mi şi mie să văd exact”, solicită reporterul, care are o cameră ascunsă. Pe document se vede un acord prin care Fundaţia „ANA” poate strânge donaţii. „Necesită ceva, operaţii sau...?” întreabă reporterul „Da, operaţii”, confirmă femeia. „Ce anume?”, insistă reporterul. „Băieţelul pentru întreţinere, dar fetiţa pentru operaţii”, vine răspunsul.

Mergând pe firul poveştii reporterii Digi24 au descoperit un singur lucru cert: copiii în numele cărora se cer bani există. Băiatul are 11 ani şi suferă de o formă de paralizie. Părinţii săi, deşi extrem de săraci, fac tot posibilul pentru a-l îngriji. Însă nu au primit niciodată ajutor din partea vreunei fundaţii. Le dau lacrimile când află că există oameni care se folosesc de necazul lor ca să îşi înşele semenii.

„Sunt niște escroci... (îl bufnește plânsul) dacă aș fi dat ochii cu ea nu știu ce s-ar fi întâmplat”, spune George Vlad, tatăl copilului.

Cazul lui Vlad este cunoscut în Buhuşi. Asistentul social spune însă că nimeni nu a luat legătura cu el sau cu familia băiatului pentru a oferi vreun sprijin. Reprezentanţii Fundaţiei Ana, în numele căreia sunt strânşi banii destinaţi lui Ciprian, nici măcar nu ştiu pe cine se presupune că ajută.

Reporterul Digi24 l-a contactat pe Ionel Trofin, reprezentantul Fundației Ana la Iași:

 - Spuneți-mi ce bani i-ați dat lui Vlad Benone din Buhuși?

- Nu știu, că nu am avut un asemenea caz.

- Ba aveți, l-am filmat noi.

- Dar nu avem noi așa ceva.

Mai mult, numărul de telefon trecut pe site-ul fundaţiei nu există.

Şefii organizaţiilor nonguvernamentale recunosc că acest timp de şarlatanie a devenit un fenomen.

Da, este un fenomen care întradevăr are loc. Ne-am confruntat şi noi cu astfel de situaţii. Trebuie să ne asigurăm că acele persoane care flutură câteva documente în mână sunt de bună credinţă”, spune Liviu Măgurianu, preşedintele Fundaţiei Salvaţi Copiii.

Poliţiştii au intrat şi ei pe fir. Dacă se dovedeşte că oamenii care strâng bani pe străzi sunt escroci, pot fi acuzaţi de înşelăciune, fals, uz de fals şi cerşetorie, toate fapte penale.

Poliţiştii atrag atenţia ca ori de câte ori primim astfel de solicitări să verificăm legitimaţia şi actul de identitate al celui care cere ajutorul, dar şi datele de contact ale asociaţiei umanitare în numele căreia o face. De asemenea, este obligatoriu să primim chitanţă pentru banii donaţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri