Anchetă la Spitalul Sf. Pantelimon | Medicamente ţinute sub cheie şi date „cui merită”

Data publicării:
medicamente

Discuţie între şefa Programului ATI din Spitalul Sf. Pantelimon şi un medic:

- Medicaţia pe care o putem lua pe AP-ATI nu ajunge pentru toată lumea.

- Eu am făcut o chestie care mi s-a părut de bun simţ. Hai să dăm, totuşi, la ăia tineri şi la ăia cu şanse. Dacă vreţi, n-am nicio problemă, îi băgăm pe toţi, care cum intră, la începutul lunii. Dacă pe 20 ale lunii nu mai avem medicaţie pentru ăia care merită, nu ne mai interesează.

Aşa se negociază dreptul la viaţă într-o secţie de Terapie Intensivă a unui mare spital din Capitală. Deşi Ministerul Sănătăţii finanţează un program naţional exact pentru bolnavii care ajung la Terapie Intensivă, şefa ATI are alte criterii de tratament.

Discuţie între şefa Programului ATI din Spitalul Sf. Pantelimon şi un medic:

- Dumneavoastră îmi reproşaţi, de ce l-am băgat pe ăla în program. Inclusiv cu mama prietenei mele: "De ce am băgat-o în program? Că are 88 de ani."

- Am comentat eu ceva?

- Da. Aţi spus că: "Nu mi-ai spus că are 88 de ani şi i-ai dat atâtea antibiotice".

O infirmieră care s-a pensionat în februarie confirmă tratamentul preferenţial din secţia ATI.

Discuţie reporter - fostă infirmieră: 

- Aţi văzut să fi făcut diferenţe între pacienţii tineri şi cei în vârstă?

- Da. Da. Da.

- Ce spunea?

- Acesta nu mai e de trăit, lăsaţi-l aşa! Gata! Domnul sau doamna are vârsta, îi ajunge câţt a trăit! Să trăiască şi alţii! Nu ascultau asistenţii pentru că au şi ei părinţii acasă, toţi avem părinţi acasă. Şi eu am mamă de 82 de ani acasă şi nu aş aduce-o în acest spital.

În spital se joacă ruleta rusească cu toţi pacienţii, tineri sau bătrâni.

Discuţie între şefa Programului ATI din Spitalul Sf. Pantelimon şi un medic:

- Eu am văzut stocuri de Urapidil şi Noradrenalină expirate care ni s-a spus că aţi spus să le folosim expirate.

- Nu ştiam. De unde să ştiu?

Dezvăluirile şochează şi Colegiul Medicilor.

Oricare ar fi numărul de pacienţi, toţi trebuie să beneficieze. Oamenii ne spun din partea cealaltă a mesei: Ăştia sunt banii. De atâţia bani trebuie să dăm serviciile”, spune Gheorghe Borcean, preşedintele Colegiului Medicilor.

Deşi pacienţii primesc tratamente expirate sau nu primesc deloc, spitalul are dulapurile pline. Un inventar făcut la începutul săptămânii a scos la iveală faptul că, în acte, din antibioticul Colistin de pildă spitalul avea 877 de flacoane, dar în realitate s-au găsit 1703 flacoane. De altfel, multe din datele din sistemul electronic nu se potrivesc cu medicamentele din stocuri, potrivit procesului verbal făcut după inventar.

Au fost pacienţi care şi-au cumpărat medicamente în ATI. Şi în principal antibiotice. Şi-au cumpărat, iată, alte medicamente de suport, şi-au luat albumina. Noi nu ştiam că există în plus. Noi aveam informaţii că este în minus”, spune Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor.

Din bugetul pe primul trimestru acordat secţiei de Terapie Intensivă prin programul naţional abia s-a cheltuit jumătate.

E un program care suplimentează finanţarea asigurată de Casa de Asigurări de Sănătate. Pacienţii din Terapie Intensivă nu sunt finanţaţi exclusiv prin acest program. S-au luat şi primele măsuri în spital”, spune Dorel Săndesc, iniţiatorul programului.

Comitetul director s-a autosesizat. Pe parcursul anchetei, medicul şef ATI şi asistenta şefă au fost suspendate din funcţii”, spune Fiorella Mitoiu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Sf. Pantelimon.

Ministerul Sănătăţii promite să facă lumină în acest ca şi subliniază faptul că discriminarea pacienţilor este inacceptabilă.

Bugetul Programului AP-ATI în Spitalul Sf. Pantelimon:

Trimestrul I 2016: 212.000 lei

Sumă utilizată: 89.000 lei

sursa: Ministerul Sănătăţii

Bugetul Programului AP-ATI în Spitalul Sf. Pantelimon:

Total 2016: 1.700. 000 lei

ATI Adulţi: 1.300.000 lei

ATI Neonatologie: 400.000 lei

Zinforo este un antibiotic foslosit pentru tratarea infectiilro cu stafilococ auriu şi pneumococ, adus în România de compania Astra Zeneca. Une medicament cumpărat de Spitalul Sfântul Pantelimon, la presiunea Şefei de la ATI, Laurenţia Constantinescu, susţin medicii de acolo.

Discuţie între şefa Programului ATI din Spitalul Sf. Pantelimon şi un medic:

- Zinforo am înţeles că e foarte scump. Se achiziţionează Zinforo şi nu mai avem Vancomicină. Mie nu-mi place Zinforo şi am înţeles că e foarte scump.

- E problema ta.

- Da, dar nu ştiu cine de aici foloseşte Zinforo, dacă e spun adevărul. Faceţi un sondaj de opinie şi vedeţi câţi dintre doctorii de aici folosesc Zinforo şi se consideră eficient.

- Bine. Nu o să mai cumpăr Zinforo.

- Cumpăraţi-l! Dar mie nu-mi place, mi-l bagă pe gât. Nu avem bani şi suntem forţaţi să folosim Zinforo.

Laurenţia Constantinescu are o relaţie contractuala declarată cu compania distribuitoare a medicamentului. Astra Zeneca i-a plătit, anul trecut, şefei ATI de la Sf. Pantelimon 1.500 de lei pentru a conferenţia la un eveniment al companiei. Potrivit declaraţiei de avere, Laurenţia Constantinescu a avut, în 2014, nu mai puţin de 10 colaborari plătite cu mai multe companii farmaceutice. Firmele i-au achitat, pentru mai multe seminarii, taxa de participare, transportul şi cazarea. Declaraţia de avere din 2013 arată că şi atunci coordonatoarea de la Terapie Intensivă a avut astfel de colaborări din care a câştigat zeci de mii de lei. Compania care vinde Zinforo Spitalului Sf. Pantelimon, unde lucrează medicul pe care-l angajează pentru conferinţe, nu a putut fi contactată pentru a-şi preciza poziţia.

Foşti angajaţi ai Spitalului Sf. Pantelimon susţin că şefa ATI ţine medicamentele încuiate într-un dulap la care au acces doar ea şi asistenta şefă. Lucru care s-a întâmplat şi în noaptea de 30 octombrie 2015, când au ajuns aici şapte răniţi de la Colectiv. Iar medicul nu ar fi fost la serviciu.

Discuţie între şefa Programului ATI din Spitalul Sf. Pantelimon şi un medic:

- Astăzi până sfârşitul programului, la ora 14, fiecare dintre dumneavoastră să-mi daţi ce medicamente solicitaţi să fie şi cantitatea şi medicamentele pe care le vreţi pentru weekend. Eu acea cheie nu o voi lăsa. Nici eu, nici Laura. Alea sunt pe gestiune şi eu semnez pentru ele. Eu nu vreau să intru în c...t (beep), am copii de crescut cum ai şi tu şi nu am de ce să dau cu subsemnatul pentru că se fură din acel dulap. Pentru că se fură cu se fură şi din celelalte aflate la liber.

- E anormal.

Înregistrarea a fost făcută în urmă cu doar câteva zile. Cea care nu vrea să renunţe la cheie este doctorul Laura Constantinescu, şefa secţiei ATI de la Spitalul Pantelimon din Bucureşti. Femeia are o discuţie aprinsă cu una dintre subalternele care îi cere acces permanent la stocurile cu medicamente.

Discuţie între şefa Programului ATI din Spitalul Sf. Pantelimon şi un medic:

- Noi când suntem în gardă, spunem că nu avem medicamente?

- V-am rugat

- În toate spitalele este la vedere un dulap cu medicamente.

- Nu e adevărat.

- Ba da. Medicamentele sunt la dispoziţia tuturor.

- Nu vrei să te ocupi tu. Ţi-o dau ţie şi lasă cheia la discreţie.

- M-am interesat şi în alte spitale,

- În care?

- În Ilfov au medicamente la discreţie.

- Mare spital. Fiecare să spună ce medicamente ar trebui cumpărare şi care nu sunt pe AP-ATI. Fiecare să-şi spună opţiunea. Cantităţile şi ce medicamente vreţi să aveţi de urgenţă pentru weekend. Eu acea cheie nu o las. Dacă managerul decide să dau acea cheie, eu îmi dau demisia din această funcţie.

Aceleaşi probleme, recunosc acum angajaţii au fost şi în timpul tragediei de la Colectiv. Şapte răniţi au ajuns la camera de gardă de la Spitalul Pantelimon.

„Materialele când au venit pentru arşi, nu a stat dânsa pe Terapie. Au stat alţi doctori, asistentele şi infirmierele. Dânsa nu a venit nici măcar să scrie o medicaţie. O medicaţie nu a scris la aceşti oameni care au murit cu zile. Cu zile au murit. Plus materialele care ni s-au dat, donaţiile care s-au făcut pentru arşi le stocau în cabinetul medicilor. Noi nu am avut dreptul la un iaurt, nu am avut dreptul la o apă. Pamperşi ne aduceau de acasă apaţinătorii şi medicamentele le ţineau sub cheie”, povesteşte o fostă asistentă medicală din Spitalul Sf. Pantelimon.

„Vorbea cu medicii de pe secţie care veneau şi cereau, în funcţie de medicatie şi tratamentul fiecăruia, veneau să ceară medicamente care să fie valabile şi ea spunea: nu mai daţi, dragă atâtea, că astea sunt scumpe! Cum să daţi aşa ceva? Este mizerie, mai ales în spaţiul public, degeaba se spune că acel spital a fost renovat, intraţi în el şi vedeţi un iluminator plin de şobolani, moloz, mizerie, cum să spun?, pacienţii sunt transportaţi cu ascensorul public, cu acelaşi cu care sunt transportaţi alţii care aduc bacterii”, povesteşte Jean Chelba, ruda unui pacient care a murit în spital.

Trei din cei şapte tineri care au ajuns la Spitalul Pantelimon au murit.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri