Angajatorii nu au virat banii de pensii private pentru 2,3 milioane de salariați

Data publicării:
salarii mediafax-1

Milioane de români se vor trezi cu pensii mai mici. Pentru aproximativ 2,3 milioane de salariaţi, angajatorii nu au virat niciun leu în conturile de pensii administrate privat, în ultima lună, iar alţi 200.000 de salariaţi au conturile goale. Specialiştii avertizează că cea mai singură soluţie pentru o bătrâneţe fara griji este pensia facultativă, pe care însă puţini români şi-o permit.

Milioane de români care au până în 40 de ani se vor trezi cu pensiile mai mici din cauza patronilor. Salariaţii pot verifica dacă le este virată contribuţia fie la Casa de Pensii, fie la fondul de pensii privat unde sunt înscrişi.

„Neplata acestor sume reprezintă abateri de la lege care pot fi corectate inclusiv prin executare silită de către Autoritatea de Administrare Fiscală”, spune Radu Soviani, purtător de cuvânt la Autoritatea de Supraveghere Financiară.

În acest moment pensia poate fi asigurată din trei surse. Prima este pensia primită de la stat, după zeci de ani de contribuţie. Aceasta are o pondere din ce în ce mai mică, deoarece o parte din contribuţie este administrată de fondurile de pensii private. De exemplu, dintr-un salariu brut lunar de 2.000 de lei, 10,5 procente se duc pentru pensie. Din aceşti bani, aproximativ 80 de lei sunt administraţi de companiile private, iar restul de stat.

Din 2008 de când s-a introdus acest sistem, ponderea administrată de asigurători a crescut de la an la an, şi va ajunge în 2016 la 6 procente din cele 10,5, însă chiar şi aşa va fi nevoie de o pensie facultativă suplimentară.

În acest moment însă doar 300.000 de români economisesc pentru bătrâneţe.  

Chiar dacă pentru banii daţi pe o pensie facultativă angajatul este scutit de impozitul de 16%, oamenii se feresc să investească banii aici.

Câştigul anual pe care îl obţin fondurile de pensii facultative este de 9,4% din suma administrat, în timp ce fondurile de pensii obligatorii au câştiguri mai bune, de 11,4 procente.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri