Apa de gură, periculoasă pentru șoferi

Data publicării:
etilotest

Apă de gură, folosită pentru igiena orală, îi poate lăsa fără permis de conducere pe şoferi, dacă sunt testaţi cu aparatul etilotest. Medicii de Institutul de Mecină Legală din Timişoara spun că, timp de aproximativ 20 de minute, alcoolul din această substanţă este sesizat de aparat în aerul expirat. Singura variantă ca şoferii să nu rămână fără permis este să ceară recoltarea probelor biologice. Pe care trebuie să le plătească.

Dan Idolu era să rămână fără permis de conducere acum două săptămâni. A fost tras pe dreapta de politişti şi testat cu etilotestul. Rezultatul l-a surprins. Aparatul arăta că a consumat alcool, deşi bărbatul spunea că doar a folosit apă de gură.

Am utilizat acest produs, m-am înscris în carosabil şi am rulat între 50 şi 100 de metri. Nu cred că au trecut mai mult de 2 -3 minute până când am fost oprit de un echipaj al Poliţiei şi am fost testat cu aparatul etilotest”, povestește Dan Idolu, care precizează că pe test a apărut o alcoolemie de 0,28.

A vrut să-şi arate nevinovăţia şi a cerut un test la Institutul de Medicină Legală, contra cost.

Depistarea valorii pozitive în aerul expirat prin cavitatea bucală este posibilă pe o perioadă limitată de timp, de circa 15 - 20 de minute. Explicaţia constă în prezenţa temporară a soluţiei alcoolice în interiorul cavităţii bucale, (...) fără însă ca alcoolul să ajungă în sângele circulant şi să producă efectele sale specifice”, arată Institutul de Medicină Legală Timișoara.

Situaţia i-a surprins pe şoferii care înainte nu-şi făceau griji.

Absurdă. (Reporter: Ce aţi face în situaţia asta? - n.r.). M-aş duce la analize de sânge să le demonstrez că nu am băut”, spune un conducător auto.

Imediat după folosirea apei de gură, aparatul etilotest arată o concentraţie de 4 la mie. După aproximativ 15 minute de la utilizarea produsului, etilotestul arată o concentraţie de doar 0,13 la mie.

Conform Codului rutier, o concentraţie cuprinsă între 0,2 si 0,5 g/l de alcool pur în sânge este considerată contravenţie şi e pedepsită cu 21-50 de puncte amendă şi cu suspendarea permisului pentru 180 de zile. Dacă alcoolemia depăşeşte 0,5 g/l de alcool pur în sange, şoferul are dosar penal şi riscă între 1 şi 5 ani de închisoare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri