Apel disperat! Stocul de sânge este aproape zero la Centrul de Transfuzii Oradea

Data publicării:
sange

Stocurile de sânge pe TOATE GRUPELE se află "PE ZERO", de aceea rugăm donatorii de sânge şi nu numai să vină să ne ajute pentru a reuşi să onorăm comenzile către spitale. Mulţumim şi vă aşteptăm!”

Acesta este mesajul disperat al personalului medical de la Centrul de Transfuzii din Oradea. Imediat, câţiva tineri au reacţionat.

Deja am și anunțat pe toți colegii din firmă și o să vină și ei când pot”, a spus unul dintre donatori.

„Am văzut apelurile pe Facebook și recomand tuturor tinerilor, mai ales care sunt și în vacanță, să vină să doneze deoarece este criză mare de sânge în județul nostru”, spus o donatoare.

„Am venit cu fiica mea ca să donez sânge. M-a motivat ea pentru că a donat de mai multe ori și am văzut și la televizor că e criză de sânge”, a spus un alt donator.

De o lună, numărul donatorilor a scăzut drastic. De la o medie de 40-50 de donatori pe zi s-a ajuns la cel mult 20. Există şi o explicaţie: este perioada concediilor.

„Este absolut critic. Stocurile sunt aproape pe zero. Avem câte doua, trei unitați de sânge pe fiecare grupă, ceea ce este departe de ceea ce ar trebui să fie. Furnizăm sânge la 16 spitale din județ, ajutăm centrele de transfuzie din partea de vest care au pacienți din Oradea sau din Bihor”, declară Ligia Burtă, directorul Centrului de Transfuzii Bihor.

Medicii spitalelor din oraş sunt îngrijoraţi de situaţie.

Colegii de la anestezie și terapie intensivă îmi spuneau că probleme desosebite sunt pe grupa B3 pozitiv și pe grupa, de două trei zile, și pe grupa A”, spune dr. Lucia Daina, directorul medical al Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea.

În Oradea se poate dona sânge de luni până vineri, între orele 7:30 și 11:30 la Centrul de Transfuzii din oraş. Donatori pot să fie și persoane care locuiesc în afara județului Bihor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri