Halda de steril din Alunu, în pericol să i ia din nou la vale

Data actualizării: Data publicării:
alunu

Halda de steril din localitatea vâlceană Alunu ar putea să alunece, din nou. Nu o spun doar localnicii, îngrijoraţi, ci şi primarul localităţii. În primăvară, dealul s-a mişcat mai bine de doi kilometri şi a distrus 8 case. Situaţia s-ar putea repeta, din cauza ploilor din ultima perioadă.

Victor Puiete, locuitor Alunu: „Am pus și eu plantație de meri, de alea, păi s-a ales praful de tot. Inundă tot.”

La 90 de ani, Victor Puiete tremură de teamă să nu fie îngropat de viu de pământul tras la vale de apa ce se scurge pe versanţi.

Localnicii care se tem să nu fie îngropaţi de pământ au încercat să facă şanţuri care să ducă apa departe de casele lor, dar au fost avertizaţi.

Florentina Otea, fiica lui Victor Puiete: „Nu ne-a lăsat, a venit de la mină cine a venit, a zis că dacă umblăm la haldă, pleacă halda. Pai atunci, ia-ți apa tu de pe haldă, nu o trimite la mine.”

Oamenii ştiu că şanţurile făcute de autorităţi pentru a dirija halda de steril ce o luase la vale sunt instabile şi transportă şi apa de ploaie. Chiar şi primarul de la Alunu este îngrijorat. Halda ar putea să o ia încă o dată din loc.

Cristian Birăruţ, primar Alunu: „Cât de stabilă e, nu pot să vă spun, dar dacă o să mai plouă aşa, până la urmă, nu o să reziste.”

Cosmarul locuitorilor de la Alunu a inceput în luna mai. Opt familii au fost evacuate din casele aflate în calea haldei de steril. Sinistraţii stau şi acum în centrul social sau în locuinţe modulare de plastic.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri