Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor: Nu credeţi tot ce scrie pe etichetele produselor

Data publicării:
Sticladeulei

Fie că este folosit la salate sau la pregătirea mâncărurilor gătite, uleiul este unul dintre alimentele care nu lipsesc din bucătărie. Din dorinţa de a vinde tot mai mult, producătorii afişează mesaje care recomadă folosirea repetată.

„Amestecul unic de uleiuri de floarea soarelui conferă rezistenţă la prăjit până la şase, opt utilizări repetate”. Sunt câteva dintre informaţiile pe care le găsim pe eticheta produselor de la raft.

Reprezentanţii asociaţiilor non-guvernamentale pentru protecţia consumatorilor consideră că astfel de mesaje nu ar trebui permise.

Pot perturba comportamentul consumatorilor. Ar trebui considerate, în primul rând, publicitate înşelătoare. Nu trebuie să existe mesaje referitor la sănătate, atunci automat ar trebui niste studii clinice foarte clare”, spune Sorin Mierlea, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor.

Mesajul de pe etichetă este contrazis şi de specialiştii în nutriţie.

Alimentele care se obţin prin prăjire şi cu ulei care a fost preparat termic conduc la o digestie incorectă, adică poate apărea constipaţia, starea de greaţă şi, mai ales, dacă există probleme biliare, atunci se instalează o stare generală proastă”, explică Lygia Alexandrescu, medic nutriţionist.

Când îl foloseşti a doua oară are un alt gust. Pentru că uleiul, oricât ar fi de vegetal, trage cumva arome. E imposibil să nu interacţioneze cu mâncarea pe care o găteşti în el. Motiv pentru care eu unul recomand întotdeauna folosirea uleiului o singură dată la prăjit. E mai bine aşa”, crede Marius Tudosie, realizatorul emisiunii Sănătatea în bucate la Digi24.

Inspectorii de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor au anunţat că vor comenta subiectul abia după ce se vor consulta cu reprezentanţii Ministerul Sănătăţii.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri