Au renunţat la oraş pentru liniştea de la ţară

Data publicării:
sinpetru

La doar cinci kilometri de Braşov se află comuna Sânpetru - o localitate care în anii 2000 avea puţin peste 3.000 de locuitori. În ultimii 15 ani, însă, numărul cetăţenilor aproape s-a dublat. Foarte mulţi tineri din Braşov s-au mutat în Sânpetru pentru că au găsit apartamente şi terenuri ieftine.

Tinerii care s-au mutat în comuna Sânpetru spun că nu regretă decizia.

„Am stat la bloc şi am vrut să ne mutăm la casă. Ne place cartierul, ne place zona, ne place casa, totul. (E mai bine într-o comună decât într-un oraş sau aveţi şi dezavantaje?) Pentru noi, care avem maşini fiecare, nu e niciun dezavantaj”, spune un localnic.

Peste 5.400 de persoane locuiesc acum în comuna Sânpetru. Iar satul cu locuinţe vechi, săseşti, s-a transformat acum într-un oraş în miniatură. Un apartament cu două camere costă aici 29.000 de euro cu loc de parcare inclus, preţ fără TVA. În schimb, în Braşov, un apartament similar, tot într-un complex rezidenţial ajunge la 38.000 de euro fără TVA şi fără loc de parcare. În ce priveşte terenurile din comuna Sânpetru, un metru pătrat se vinde acum şi cu 45 de euro.

Ioan Rusu, primarul comunei Sânpetru: „În 2004 s-au eliberat 34 de autorizaţii de construire, deci vorbesc de 2004, ajungându-se în 2015 la peste 1.313 autorizaţii de construire, locuinţe vorbesc. Toată lumea care locuieşte în Sânpetru să-şi facă buletine pentru că în momentul în care se repartizează sumele pentru localitate, una e să repartizezi sume de la finanţele publice la 5.400, alta e să împarţi la 6.000”.

Ion Popescu, directorul Direcţiei Judeţene de Statistică Braşov: „Fenomenul este într-o continuă creştere. Şi astăzi foarte mulţi cetăţeni care au avut domiciliul legal în municipiul Braşov şi-au făcut între timp case”.

Sânpetru nu e singura comună din Braşov care a înregistrat o creştere a populaţiei în ultima perioadă. Printre localităţile preferate de braşoveni se numără Cristian, Hărman, Prejmer şi Hălchiu. În oraşul Făgăraş, în schimb, populaţia a scăzut. Şi nu pentru că oamenii s-au mutat în satele învecinate, ci pentru că s-au dus la mii de kilometri distanţă, în Spania sau Italia.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri