Aurul ascuns al României, exploatat de canadieni

Data publicării:
aur-certej-carpathian-gold

Carpathian Gold a primit licenţă de exploatare a aurului şi cuprului pentru perimetrul Rovina, din Munţii Apuseni, la 10 ani după ce a început explorarea în zonă. Firma canadiană va opera prin intermediul companiei româneşti Samax pe care o şi deţine. Autorităţile române şi-au dat acceptul săptămâna trecută, dar anunţul nu a fost făcut public decât în momentul în care Carpathian Gold a publicat pe site-ul propriu un comunicat de presă. Activiştii de mediu au criticat dur lipsa de transparenţă a statului în acest caz.

Roxana Tencea, reprezentant Mining Watch: Agenția de resurse minerale rămâne una dintre cele mai netransparente instituţii din România, acordând aceste licenţe miniere fără să facă consultări cu publicul interesat, fără să discute în prealabil cu oamenii din zonele afectate sau să consulte organizaţiile societăţii civile. În continuare tratează aceste proiecte miniere ca secret de serviciu.

Directorul Agenției de Resurse Minerale, Gheorghe Duțu are însa o explicație pentru lipsa unui anunț public. „Este doar o etapă (...) S-a analizat, s-au mai făcut nişte discuţii şi le-am dat licenţa. Vor reveni cu programul anual de investiţii, pe care îl vom aproba sau nu, în funcţie de ceea ce conţine. Agenţia urmăreşte apoi implementarea acestuia”, spune directorul ARM.

De cealalată parte, reprezentanţii ONG-ului spun că statul român a salvat practic de la faliment firma care ar avea probleme la principala exploatare auriferă pe care o deţine, cea din Brazilia.

Roxana Tencea, reprezentant Mining Watch: În acest moment practic agenţia de resurse minerale acordând această licenţă pentru Rovina vine şi salvează compania.

Activiştii de mediu îşi bazează afirmațiile pe evoluția companiei pe bursa din Toronto. După anunțul reprezentanţilor companiei acțiunile au crescut cu 200%. Ei susţin că vor extrage din Apuseni 120 de tone de aur şi 100.000 de tone de cupru din care statul va primi anual 6%, respectiv 5%. Reprezentanţii companiei din Baia Mare dau asigurări că exploatarea auriferă nu se va face prin intermediul cianurilor.

Alexandru Nicolici, director Samax România SRL: Procesarea minereurilor, datorită tipului de zăcământ nu se poate face decât prin flotare pentru că noi vom exploata cupru. Atacul cu cianură se reduce la a fi înghiţită aproape integral de către cupru şi nu este nici rentabilă, nici cu randament.

Localnicii din Rovina sunt încântați de ideea unor locuri de muncă, dar sunt sceptici în privința companiei care va exploata în zonă.

„Cu asta nu prea suntem de acord, că puteau să găsească o firmă românească, să exploateze o firmă românească, aşa cu mare lucru nu ne vom alege”.

Pe noi cu ce să ne deranjeze, că dacă ei vor să vie şi să facă”, spun localnicii.

Licenţa de exploatare se dă, potrivit legislaţiei, pentru 20 de ani, însă perioada poate fi prelungită. Canadienii de la Carpathian Gold spun că doar în exploatarea subterană de la Cireşata zăcământul poate fi exploatat cel puţin 30 de ani.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri