Aviz vecinilor gălăgioși! Ce depăşeşte 35 de decibeli se încheie cu amendă

Data actualizării: Data publicării:
amenzi

Aviz amatorilor de petreceri în apartament! Cine nu respectă programul de linişte în bloc şi-şi deranjează vecinii ar putea fi mai uşor tras la răspundere. Potrivit unui proiect de lege depus în Parlament, poliţiştii vor fi dotaţi cu un aparat special care să măsoare nivelul de zgomot din casele celor care au făcut reclamaţia. Ce depăşeşte 35 de decibeli se încheie cu amendă.

Reporter: "Afară se aude un flex, noi suntem pe holul unui bloc şi avem uşa închisă. Sunt 59, 66 de decibeli, 64, variază în funcţie de intensitatea sunetului. V-aş întreba pe dumneavoastră la 66 de decibeli cât de mare este disconfortul pentru ureche."

Bogdan Lazarovici, consultant, inginer de sunet: „Să ne gândim în felul următor. Atunci când vorbim normal fiecare voce produce în jur de 60, 63 de decibeli. În clipa când vorbim mai tare sunt 66 iar atunci când ţipăm am înregistrat şi valori mai mari. Este ca şi când cineva vorbeşte tare lângă dumneavoastră încontinuu."

Cel care produce un astfel de zgomot ar trebui amendat. Proiectul de lege depus în Parlament spune că între orele 23 şi 7 dimineaţa şi peste zi, de la 14 şi 16, nivelul de zgomot dintr-o locuinţă nu trebuie să depăşească 30 de decibeli. În afara acestor intervale orare, valoarea poate creşte la 35 de decibeli.

Reporter: "Am coborât şi lângă domnul care lucrează, care încearcă să taie cu polizorul o bucată de gresie. Aici nivelul de zgomot este de 98 de decibeli. Iată, un nivel de zgomot extrem, extrem de mare."

Poliţiştii sunt cei care ar urma să facă măsurătorile, cu ajutorul unui sonometru.

Matei Dobrovie, deputat USR: „Măsurarea se face în interiorul locuinţei celui care face plângerea, în locuinţa reclamantului, în niciun caz nu te duci cu sonometrul la cel de deasupra sau cel care te deranjează şi îi baţi la usă. Până când îi baţi la uşă şi aşa... s-a terminat.”

Iniţiatorii proiectului spun că fiecare secţie de poliţie va trebui să aibă un aparat de măsurat decibelii.

Constantin Mandache, preşedinte Sindicatul Agenţilor de Poliţie: „Să mai cărăm şi aparatul de măsurat decibeli pe lângă multe altele care le avem, că poliţistul este ca o moaşă comunală, face de toate, adică un poştaş, să ne mai dea şi astea să le mai avem cu noi.”

În final, dacă măsurătorile demonstrază că un locatar şi-a deranjat vecinii, va fi amendat cu până la 1.500 de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri