„Balena albastră”, subiect de discuție între Sorin Grindeanu și premierul moldovean

Data actualizării: Data publicării:
grindeanu filip 2 gov ro

Pavel Filip, prim-ministrul moldovean, a declarat, joi, la Piatra-Neamţ, că salvarea unei adolescente de 15 ani care se pregătea să se sinucidă după ce a jucat „Balena albastră” arată că măsurile luate de către autorităţi încep să dea rezultate. La rândul său, premierul român Sorin Grindeanu a arătat că un rol esenţial în informarea populaţiei în legătură cu provocările generate de societatea informaţională îl au presa şi societatea civilă, potrivit News.ro.

grindeanu filip 2 gov ro

Pavel Filip a spus că măsurile decise de autorităţile moldovene privind jocul „Balena albastră” au fost discutate atât în interiorul Guvernului de la Chişinău, cât şi separat, cu instituţiile cu responsabilităţi în acest domeniu.

„Consider că am luat toate măsurile necesare şi faptul că această fetiţă a fost salvată la Chişinău ne arată că aceste măsuri dau roade. Am încercat să discutăm cu copiii, cu părinţii, cu profesorii venind cu o abordare foarte complexă. După aceste discuţii au fost identificaţi mai mulţi copii care au fost atraşi în acest joc dar, cu părere de bine, am reuşit să facem faţă acestui fenomen care se extinde”, a declarat Pavel Filip, referindu-se la salvarea în ultimul moment a unei adolescente de 15 ani din Chişinău care se pregătea să se sinucidă.

Premierul moldovean a mai spus că urmează ca măsurile să fie continuate inclusiv la nivel legislativ. „Copiii trebuie să înţeleagă să facă diferenţa dintre bine şi rău în spaţiul internetului, iar pentru asta adulţii trebuie să acţioneze. Îmi pare bine că cei de la Ministerul de Interne au venit cu acţiuni în acest sens şi sper să oprim acest fenomen şi să ne bucurăm de partea bună a spaţiului virtual”, a mai spus Filip.

Pe aceeaşi temă, Sorin Grindeanu a afirmat că instituţiile statului trebuie să aibă ca parteneri presa şi societatea civilă în informarea populaţiei în legătură cu provocările negative generate de dezvoltarea societăţii informaţionale.

„Din punctul meu de vedere, ca fost ministru al Comunicaţiilor - de altfel l-am cunoscut pe domnul Filip tot la o şedinţă comună în 2015 când eram amândoi miniştri ai Tehnologiei Informaţiilor - consider că ceea ce trebuie facă presa, societatea civilă, instituţiile statului este informarea, cheia rezolvării problemei. Societatea informaţională din zilele noastre oferă atât lucruri bune, cât şi provocări de acest tip. Doar o informare şi un efort comun al instituţiilor şi al societăţii civile şi presei poate să preîntâmpine situaţii neplăcute”, a declarat Grindeanu.

O adolescentă de 15 ani a fost salvată în ultimul moment, miercuri, de către un poliţist pe când se pregătea să se arunce de pe un viaduct din Chişinău, capitala Moldovei, informează publika.md. Autorităţile moldoveneşti estimează la 300 numărul adolescenţilor care au intrat în jocul online Balena Albastră.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri