Bancherii ameninţă: avansul pentru creditele ipotecare ar putea ajunge la 50%

Data publicării:
CREDIT BANCA DOSAR HARTII AGERPRES-1

Băncile ameninţă că vor limita drastic creditarea. Legea dării în plată nu va face altceva decât să scumpească împrumuturile.

Florin Dănescu, directorul executiv al Asociaţiei Române a Băncilor: „În calculul riscurilor, de acum încolo, vei lua în calcul o cădere de piaţă potenţială şi această dare în plată care poate ajunge la 50 la sută, de exemplu, aşa s-a discutat despre acest avans şi nu ameninţând sau altfel, totul este calculat pe cifre”.

Susţinătorii legii spun că misiunea acesteia este să-i ajute doar pe cei nevoiţi să-şi părăsească locuinţa din cauza datoriilor şi care rămân şi cu restanţe.

Gheorghe Piperea, avocat: „Se întâmplă ca aceste credite să aibă efecte în continuare, fie prin faptul că banca încasează în continuare prin forme speciale de executare silită - spre exemplu prin poprire pe salarii până la sfârşitul vieţii. Aceste resturi de creanţă rămase neacoperite după executarea silită a imobilului cu destinaţie de locuinţă sunt vândute, cesionate”.

Florin Dănescu, directorul executiv al Asociaţiei Române a Băncilor: „Sunt uimit de faptul că ajută din perspectiva socială pe acei clienţi care nu mai pot plăti, dar oferă până la urmă evacuarea”.

S-a ajuns aici, spun reprezentanţii Băncii Naţionale a României, pentru că unele bănci nu au ştiut să negocieze pe picior de egalitate cu debitorii.

Valentin Lazea, economistul-șef al Băncii Naționale: „Două bănci din şapte au oferit clienţilor termeni în ce priveşte francii elveţieni foarte buni. Alte cinci bănci au zis: vă scădem dobânzile pe trei luni - chestii minore care nu au făcut decât să îi înfurie pe clienţi. Nu zic că măsurile legislative luate sunt bune, sunt populiste, băncile oricum vor externaliza aceste costuri asupra următorilor clienţi, întreg sistemul bancar va suferi ca urmare a unora care nu au ştiut să cedeze atunci când trebuie şi atât cât trebuia”.

Principalele restanţe sunt la creditele mari, ca de exemplu cele peste 2 milioane de euro. Datoriile ajung şi la 46 la sută din suma împrumutată.

Ponderea restanţelor

credite sub 150.000 euro: 1,69%

credite de 150.000 - 2.000.000 euro: 11,67 - 38,5%

credite peste 2.000.000 euro: 46%

sursa: BNR, zf.ro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri