Băncile cer legi mai dure pentru clienţi. Procesele colective ar putea deveni inutile

Data publicării:
CREDIT BANCA DOSAR HARTII AGERPRES

O primă consecinţă: procesele colective ar putea deveni inutile, fiecare client fiind obligat să dea banca în judecată separat.

Legea pe care parlamentarii vor să o modifice prevede că o decizie în favoarea unui client, care a reclamat o clauză abuzivă să fie valabilă pentru toate contractele de creditare de acelaşi fel. Un grup de parlamentari e de părere însă că legea trebuie schimbată, astfel încât hotărârea judecătorilor să fie valabilă doar pentru cazul judecat.

Marius Dunca, preşedintele ANPC: „Nu putem să aplicăm, dacă e clauză abuzivă, doar într-un contract, cel în speţă, cu celelalte ce facem? Guvernul nu susţine această modificare, ANPC nu susţine, consumatorii nu susţin, înseamnă că undeva avem o suspiciune: banca, deci numai ea câştigă”.

Modificările discutate de parlamentari au fost cerute de altfel de reprezentanţii sistemului bancar.

Consiliul Patronatelor Bancare doreşte în plus limitarea aplicării actualei legi la contractele de credit semnate după 1 octombrie 2013. Avocaţii clienţilor resping argumentele bancherilor.

Adrian Cuculis, avocat: „Ar apărea o discriminare vădită între cei care au semnat contractul înainte de 2013 şi cei care au semnat după. Nu s-ar face altceva decât ca aceşti clienţi să fie păgubiţi în continuare şi să nu se poată adresa instanţei”.

De cealaltă parte, unul dintre cei mai puternici şefi de bănci din România a avertizat că băncile vor suferi pierderi majore dacă actuala lege nu este modificată.

Tomas Spurny, preşedintele unei bănci comerciale: „Ţinând cont de legea 193, băncile din România, indiferent de acţionari şi cu investitori diferiţi, se vor confrunta cu pierderi majore şi nu vom putea să facem absolut nimic în această privinţă”.

Dacă legea rămâne nemodificată, bancherii se tem că ar pierde până la 3,5 miliarde de euro. Schimbările propuse de bancheri sunt analizate în prezent de Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri